Увеличават със 440 местата за студенти в специалност „Право“ в държавните и частниците университет. Това реши Министерски съвет, след като отложи с една година въвеждането на само на редовна форма на обучение, което бе предвидено за настоящата учебна година.

С промените общия брой на местата за прависти стават 2126, след като през май Кабинетът отпусна общо 1686 бройки в държавните и частните университети. За задочно обучение са предвидени 395 места. От тях 95 ще бъдат субсидирани от държавата. Срещу заплащане в държавни висши училища се утвърждават 100 места за прависти в задочна форма на обучение. С писмо от министъра на правосъдието пък се подкрепя направено искане от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград, 45 от местата да бъдат утвърдени в приема на студенти по специалност „Право“ в задочно обучение. В частните университет също са предвидени бройки за задочници. За кандидат-юристи в тях са предвидени 200 места. Така с вече утвърждение 440 бройки, в частните ВУЗ-ове в ще могат да се обучават до 640 прависти.

Към държавните поръчки се добавят 45 места пък и така те стават 953. Към момента най-голям брой от тях са в СУ „Св. Климент Охридски“ - 380. С приетите промени не се увеличават местата за платена поръчка в специалност „Право“. Те остават 338.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Столичните ученици в грипна ваканция, учителите също почиват (ОБЗОР)

Учениците в София няма да влязат в класните стаи в понеделник, заради обявената грипна ваканция 4-ти февруари. Всички 273 столични училища ще се напълнят с деца чак на 6-ти февруари, тъй като 5-ти пък е неучебен заради края на учебния срок.

Всеки четвърти загинал на пътя е пешеходец (ОБЗОР)

Всяка четвърта жертва на пътя е пешеходец, сочат данните на ГД "Национална полиция", представени от инспектор Мария Ангелова и инспектор Петър Соколов от ГД "Пътна полиция" Росен Рачев от Държавна агенция по безопасност на пътищата (ДАБД) на брифинг. Статистиката от изминалата 2019 г. показва, че ранените при значителни пътнотранспротни произшествия са 8466 при общо 6772 тежки катастрофи. В тях са загинали 626 души, като 149 от тях са пешеходци, което е с 26 повече от 2018 г.. 40% от тях са причинени по вина на водачите, а за 1% са виновни пресичащите.