Увеличават със 440 местата за кандидат-прависти

Увеличават със 440 местата за кандидат-прависти

Увеличават със 440 местата за студенти в специалност „Право“ в държавните и частниците университет. Това реши Министерски съвет, след като отложи с една година въвеждането на само на редовна форма на обучение, което бе предвидено за настоящата учебна година.

С промените общия брой на местата за прависти стават 2126, след като през май Кабинетът отпусна общо 1686 бройки в държавните и частните университети. За задочно обучение са предвидени 395 места. От тях 95 ще бъдат субсидирани от държавата. Срещу заплащане в държавни висши училища се утвърждават 100 места за прависти в задочна форма на обучение. С писмо от министъра на правосъдието пък се подкрепя направено искане от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград, 45 от местата да бъдат утвърдени в приема на студенти по специалност „Право“ в задочно обучение. В частните университет също са предвидени бройки за задочници. За кандидат-юристи в тях са предвидени 200 места. Така с вече утвърждение 440 бройки, в частните ВУЗ-ове в ще могат да се обучават до 640 прависти.

Към държавните поръчки се добавят 45 места пък и така те стават 953. Към момента най-голям брой от тях са в СУ „Св. Климент Охридски“ - 380. С приетите промени не се увеличават местата за платена поръчка в специалност „Право“. Те остават 338.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.