Увеличават еднакво всички пенсии (ОБНОВЕНА)

Увеличават еднакво всички пенсии (ОБНОВЕНА)

Всички пенсии да бъдат увеличени с еднакъв процент от догодина, а хората с най-ниски пенсии да получават ваучери за храна. Това е една от идеите, които обсъжда социалното министерство, каза министър Деница Сачева в Добрич. Тя проследи раздаването на хранителни пакети на най-бедните в пункта на БЧК в града. Все още не е ясен размерът на парите за храна, но по думите й няма да надхвърля 120 лева месечно.

От 2021 година, по Оперативна програма „Храни“, освен продукти за социално слаби ще има и пакети за новородени и за деца. „Настоящата програма е в размер на 15,7 милиона лева, като ще се раздадат храни на почти половин милион семейства. За следващия 7-годишен период има 504 милиона лева за седем години, те ще стигнат за 600 000 лица и семейства.

В Добрич министър Сачева посети част от хората, които получават най-необходимите за всяко домакинство хранителни продукти. По думите й в областта ще бъдат обхванати над 8000 души, като те ще получат общо 129 тона храна.

„За първи път семействата с по трима и повече членове ще бъдат подкрепени с по 2 пакета“, добави тя.

Новото за следващата година е, че ще има пакети за новородени деца, които ще съдържат памперси, храни и най-необходимото за най-уязвимите семейства, които нямат възможност да покрият тези разходи.

„Ще има и детски пакети с детска кухня, така че децата да могат да получат реална подкрепа от държавата през ОП „Храни“, посочи министърът и допълни, че партньор на кампанията е БЧК, но храната се осигурява по програмата от МТСП.

50-те лева остават до края на месец март, а това, което социалното министерство е предложило, е 300 лева минимална пенсия, 1440 лева максимална. По този начин ще се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия. Размерът на минималната пенсия в момента е 250 лева, спрямо 1200 лева. Съотношението от 4,8 % ще се запази и през следващата година. Максималният осигурителен доход от 3000 лева покрива тази максимална пенсия от 1440 лева.

„Имаме и други предложения, като едното е от последните няколко дни. То е свързано с това пенсиите да се увеличат с еднакъв процент, а на тези, които са с най-ниски пенсии - до 369 лева, говорим за около 340 000 души, да се раздадат ваучери за храна. Все още какво ще бъде окончателното решение е рано да го предпоставяме”, коментира Сачева. По думите й това, което ще опита да убеди народните представители при приемането на бюджета е, че ще е по-добра комбинацията между социално подпомагане и социално осигуряване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.