Увеличават броя на защитените училища и градини

Увеличават броя на защитените училища и градини

С 4 нови детски градини, 4 част от забавачки и 3 училища ще бъде увеличен списъкът със защитените образователни институции предлага образователният министър проф. Николай Денков с проекта за актуализацията му за настоящата учебна година. В мотивите си той подчертава, че това ще помогне да намалее делът на отпадналите образователната система деца.

„Посредством действието на Решението се очаква да се създадат благоприятни условия за постигане на целите, заложени в действащата стратегическа рамка за предучилищно и училищно образование, свързани с повишаване обхвата на децата и учениците и намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система в над 5% от детските градини и в над 6% от училищата на територията на цялата страна, в които се обучават над 4000 деца и над 12 000 ученици”, посочва проф. Денков в доклада си.

За защитена детска градина се определя забавачка,след чието закриване най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или 5 хлапета в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра по наличната пътна мрежа до най-близката образователна институция. За защитено училище за учениците от 1-и до 7-и клас се определя школо, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици до 7-и клас ще пътуват на не по-малко от 20 километра, за да учат. За защитено училище за учениците от 8-и до 10-и клас пък се приема школо, бе което най-малко 15 гимназисти ще пътуват повече от 30 километра, за да се обучават.

С предложението на проф. Денков списъкът на защитените образователни институции ще бъде увеличен от 262 на 266. Причината е, че в същото време от него ще отпадат 2 части от детски градини и 2 училища. Причината е, че те вече не отговарят на критериите.

За актуализирания списък няма да бъдат необходими повече средства, тъй като необходимите средства за функционирането на защитените детски градини и защитените училища 9 883 621 лв. и са в рамките на разчетените с Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2021 - 2023 г. средства по функция „Образование“ за 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.