Уведомяват за предстоящи пръскания с е-система само регистрирани пчелари

Уведомяват за предстоящи пръскания с е-система само регистрирани пчелари

Само официално регистрирани пчелари и земеделци със сертификат ще могат да влизат в електронната система на известяване за предстоящо третиране на зеделески площи с препарати за растителна защита, коментира  заместник-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) инж. Николай Роснев. в ефира на БНР.

По думите му именно липсата на своевременно уведомяване на собствениците на пчелини за предстоящо третиране с продукти за растителна защита е сред причините за по-голямата смъртност на пчелите. 

„Системата вече работи. До вчера към 17 часа

има регистрирани над 1200 потребители.

Около 700 са фермери, другите са пчелари“, обясни експертът.

Припомняме, че до 31 януари трябва да се регистрират  земеделските производители, употребяващи продукти за растителна защита, а също и пчеларите, които желаят да бъдат уведомявани за предстоящи пръскания. До 28 февруари това ще се случва по старата схема - през градоначалникът на населеното място.

„Считано от 1 март, всичките растително-защитни мероприятия трябва да минават през платформата.“

Процесът на регистрация платформата Beekeeper е с няколко стъпки. В системата могат да се регистрират само онези пчелари, които разполагат с актуален регистрационен номер по Закона за ветеринарно-медицинската дейност, обобщи Роснев, допълвайки, че всеки установен случай на пръскане без сертификат ще се наказва с до 2 500 лв. глоба. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.