Съдбата на около 125 хил. новоизлюпени патета във фермите за водоплаващи птици ще бъде решена утре. Това стана ясно днес по време на пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), посветена на разпространението на птичия грип у нас.

В момента в страната има регистрирани


22 огнища на птичи грип,


сред които 5 големи ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а засегнатите от началото на годината почти милион домашни птици вече са унищожени. От БАБХ увериха, че щамът на установения птичи грип не е опасен за хората.

Директорът на БАБХ Дамян Илиев припомни, че през 2017 г. са били изплатени 11,7 млн. лв. компенсации за птичи грип, а до края на октомври 2018 г. около 3 млн. лв. "В Германия през 2017 г. имаше над 300 случая на регистриран птичи грип на диви птици, като имаше 5 огнища. А в България - 30 случая при диви птици и около 87 ферми с птичи грип. Фактите показват, че мерките, които се взимат в България за ограничаване на заболяването, са лоши", каза той. По думите му време е да се криминализира отглеждането на животни в нерегистрирани обекти.

Във връзка с протестите, които се проведоха в понеделник срещу централния офис на БАБХ, Илиев отговори, че

ще се променят процедурите за да можем да дадем гаранции,


че пробите не се манипулират и да няма съмнения в тях. Шефът на агенцията съобщи още, че утре отново ще се проведе среща с фермерите и очаква от тях да дойдат с готови предложения в писмен вид. По думите му "заповедите трябва да бъдат написани така, че да отговарят и на европейските изисквания, защото иначе ще имаме санкции".

"Един проявен популизъм не помага при епидемии", заяви директорът на Агенцията. Той допълни, че БАБХ не цели създаването на пречки за бизнеса, но има малки частни дворове, които могат да застрашат съответния регион.

Според Ивайло Гълъбов, от УС на Съюза на птицевъдите в България, за година броят на регистрираните обекти за отглеждане на водоплаващи са намалели от 600 на 256 и според него част от закритите са продължили да работят нелегално и са останали извън ветеринарния контрол.

Председателят на Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България Борислав Спасов обвини агенцията по храните, че

5 дни не е дала указание


какво да се прави с малките патета и заложените яйца в инкубаторите на фермите, разположени в карантинните зони. По думите на други производители на патици и гъски, които са основно на износ има риск страната да не получи стотици милиони евро, заради загуба на пазари.

В целия сектор на птицевъдството у нас са заети 15 хил. души.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 маски на ден шият кооперациите на хората с увреждания

Трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна преориентираха производството си в рамките на няколко дни. Шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бр. общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

Безработицата в ЕС се задържа на 6,5 на сто, в България 4,1%

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.