Утопията на Илиян от „Фермата“

Утопията на Илиян от „Фермата“

Йогата има мисия да просветли хората, че здравето е най-важно

Собствен парцел земя, върху който е построена база за йога с малки стаички за живеене. Пълни села с хора, които „не разменят хартийки за услуги“, а изкарват прехраната си със селскостопанска работа и умеят да вършат всичко сами. Така би изглеждала утопията на Илиян Стефанов, който се прочу като едно от тазгодишните попълнения в риалити формата „Фермата“.

Мнозина го определят като различен, тъй като отхвърля съвременните удобства - спи на студено, къпе се с ледена вода, избягва дрехите, ходи бос и в менюто му за хранене не влиза почти нищо. Той обаче израства като нормално дете, което прекарва много време пред компютъра. Прекарва

няколко години в Англия и САЩ

където изкарва прехраната си като сервитьор.

„През 2018 г. вече осъзнах, че няма нищо по-важно от това да се грижим за тялото си. Бях на 28 години, когато разбрах, че съм с две гръбначни изкривявания от много работа. Затова започнах да практикувам йога. Практикувах шест месеца в Америка, но видях, че информацията, която получавам там, не ми е достатъчна. Поради което в началото на 2019-а си събрах багажа набързо и за една седмица си организирах пътуване до Индия.“, разказа пред „Монитор“ той.

Там Илиян прекарал два месеца и половина и определя това време като най-хубавото в живота си. Това е и страната, в която той се е чувствал на правилното място.

„Най-много се докоснах до индийската култура. Първо, там хората са много спокойни. Там вървят по улицата 10-20 души и си говорят, изслушват се. В България имаме лошия навик да не се изслушваме, да се прекъсваме, да не сме наблюдателни. Индийците са много уравновесен народ, много спокойни. Живеят много бедно, но парите не ни правят хора. Много от съвременните учители в днешно време превръщат йогата в бизнес, както е в Америка. Правят се абонаменти до живот за йога практикуващите. А те предават много малък къс от информацията, която имат. В Индия бях в

едно от пръвите основани йога училища

Учителите са много начетени във всички сфери и като цяло там програмата е направена да минеш през всичко – анатомия, биология, енергийно ниво...", допълни той.

Единият от най-ценните уроци, които е научил, е как да си почива – лежи в пълен покой за четири часа без да заспива.

Йогата решил да прекрачи прага на „Фермата“ с надеждата да получи същата изолация, на която се наслаждавал в Индия.

„Мислих, че там ще съм в изолация на правилното място с правилното обкръжение. Обкръжението беше правилно, тъй като всички бяха прекрасни. Но аз имах коренно различна цел. Една вечер Надя се изрази: "Аз съм влязла тук с идеята да покажа на хората какво можем да направим. Какво може всеки един от нас". Това е правилното. Всяка една жена трябва да знае как да се грижи за градина, как да се справя с нещата от първа нужда. До 10-15 години ние ще почнем

да се учим да гледаме кокошки и прасета

Тези неща изчезват. В днешно време никой не гледа животни. Това е абсурд. В интернет няма да я има тази информация. Та аз бях във „Фермата“ с тази цел – да покажа на хората как можем да живеем в малко общество с 20 души, примерно, и да покажем как може да използваме най-доброто от всеки един. Например аз мога да се грижа за здравето на хората и се радвам, че вътре всички го оцениха. Моите приятели във „Фермата“ бяха изумени от нещата, които им предадох“, допълни той.

Именно от Надя, която живее в с. Нови хан, Илият получил най-ценните уроци по време на участието си в шоуто.

„Научих доста неща от разговорите ми с нея относно градината, земеделието, пчеларството, защото това са елементи, които всеки от нас трябва да познава.“, уточни 30-годишният мъж.

Любимият му спомен пък датира още от първата седмица в участието му, когато ентусиастите за наградата от 100 000 лв се включиха в

изпълнението на ритуал за здраве

"В края на деня няма нищо по-важно от здравето. 99% от хората имат гръбначни изкривявания, което просто е недопустимо. Не може от млади да сме изкривени. Това сега е моята мисия – да вкарам светлина в хората и да осъзнаят, че няма нищо по-важно от тяхното съществуване и това да го прекарат в най-добрата си форма. В училище може да ни учат на много неща, но не ни учат на най-важното – да се грижим за тялото си. Хората харчат по милиони левове за здраве, но нещата така са направени, че да станем роби на финансовата система.“, обяснява той.

Затова Илиян е имал желание

да помогне с йога и на своята баба

„Започнахме да практикуваме заедно йога, но какво се получи – в продължение на две-три седмици тя си гледаше нейните сериали по 6-8 часа на ден и скролваше из Фейсбук още по от 3 до 6 часа на ден и не проявяваше желание за друго. Така се замъглява съзнанието на хората. Единият път й казвам „Хайде да правим йога“, а тя ми вика „Чакай да видим какво дете са убили в Пловдив“. Аджеба, какво те интересува какво дете са убили в Пловдив? Ти си от Велико Търново и никога не си ходила в Пловдив. Занимават хората с абсолютно ненужни неща. Нас трябва да ни интересува какво се случва на един метър от нашето съществуване. В съседния град не трябва да ни интересува.“, казва той.

Ако беше спечелил голямата награда от „Фермата“, Илиян би отделил част от нея за пътуване. Мечтаните му дестинации са Перу, Амазонските гори, Тайланд и би се върнал отново в Индия, за да подобри техниките си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.