0

А трактивни маски за лице с усмивката на красивата Анджелина Джоли и сексапилният Джони Деп се продават в онлайн магазините срещу 6 лева бройката. Това установи проверка на „Монитор“ в няколко онлайн сайта за продажба на предпазни маски срещу COVID-19.

Атрактивни маски за лице с усмивката на красивата Анджелина Джоли и сексапилният Джони Деп се продават в онлайн магазините срещу 6 лева бройката. Това установи проверка на „Монитор“ в няколко онлайн сайта за продажба на предпазни маски срещу COVID-19.

Тези маски за лице, са интересни и предпочитани от хората, защото освен цветни и различни, са и доста изгодни. Мераклиите могат да се сдобият и с герба на България под формата на маска, а цента е все една и съща – 6 лева, като за желаещите да купят маска има и подробно описание на съставните материали и платове.

Голям асортимент от цветове и анимационни герои пък е предвиден за малчуганите, които могат да избират да се предпазят от корнавирус с любимите си анимационни герой – Батман, Супермен, Колите и много други. Въпреки красотата на тези изделия, е важно и до каква степен предпазват. Красивата, симпатична и забавна маска може да накара детето да я носи, но е важно и до каква степен ще го защити.

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, се възмути от безотговорното говорене, включително и на негови колеги лекари, че вирусът е слаб и се пренебрегва носенето на маски.

Според професора има 4 вида маски - от медицинската мрежа – еднократни, многопластови за многократна употреба, домашно изработените маски от плат, и специализираните маски с предпазни филтри с висока защита. Проф.Кантарджиев подчерта, че няма изследване според което, маските са вредни за носене, а напротив те могат да предпазят и ограничат предаването на вируси. До сега от Регионалната здравна инспекция не са правени проверки за качеството на маските, но инспекторите могат да откликнат на сигнал за некачествени продукти, предаде БНТ. Съвета на специалистите обаче си остава - маските да се купуват или от специализирани магазини за медицински изделия или от аптеки.