Завишени нива на фосфор /0,199 мг/ лв при норма от 0,075 мг/л/ са установени във водите на река Сазлийка, преминаваща през старозагорското село Ракитница, където на 24 ноември бяха открити големи количества измрели риби от различни видове.

Заключението е на специалистите от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ възоснова анализа на взетите от представители на РИОСВ-Стара Загора проби от различни места в региона. Завишението на фосфор се наблюдавало единствено под мястото, където е заустена тръба с изтичащи води от регионалното депо за отпадъци в землището на село Ракитница.Пак там са отчетени и минимални  завишения по стандартния показател за нитратен и общ азот.В пробата, взета преди точката на заустването не са констатирани превишения за разлика от  третата точка на около 3,5 км по надолу по течението на реката в близост до село Арнаутито, където също са били открити измрели риби.

Констатациите са изпратени до началника на РИОСВ-Стара Загора с писмо от 10 декември т.г.

При проверката по повод подадения сигнал за отровената риба специалистите от старозагорската екоинспекция заявиха ,че не са открили по поречието на река следи от заустени отпадъчни води, тръбата била суха, но имало следи от камиони в близост и локви с червеникъв цвят.По думите им моментните показатели в момента на проверката били в норма.

Регионалното депо е изградено в землището на село Ракитница след няколкогодишни протести на местните жители, то се стопанисва от избран с конкурс  през 2017 г. оператор в лицето на консорциум „РСУО- Стара Загора“ , който включва  „Комуналефект сервиз“ ЕООД и „Ес Ер Технолоджис“ ООД. Стойността на обществената поръчка е била 17, 1 млн лв  без ДДС, победителят е предложил оферта с 1 млн лв по-ниска от първоначалната. В конкурса са участвали 4 сдружения.В депото се събират отпадъците от общините Стара Загора , Казанлък, Гълъбово, Гурково, Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево, Опан, Твърдица, Чирпан, Павел баня и Раднево.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спалня нарочена за министър на Стамболийски пази казанлъчанин

Спалня, изработена по нареждане на Александър Стамболийски за нуждите на  министрите му в кабинета от периода 1920-1923 година съхранява казанлъшка фамилия, наследник на работник от някогашната държавна военна фабрика в София.

Болницата в Раднево е пред фалит, натрупала 460 бона задължения към НАП

Неизплатени задължения за здравни и социални осигуровки към НАП в размер на 460 000 лв. е натрупала общинската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“. Това съобщи председателят на местния парламент в Раднево д-р Румен Йовчев.