Успешна технология за торене представиха експерти от „Агрополихим“
3

Успешна технология за торене представиха експерти от „Агрополихим“

Технологията е приложена успешно в стопанството на ППК „Бръшлян“ в Русенското село Бръшлен, където се проведе открита жътва. Фермери и гости се запознаха с ползите и предимствата на технологията и наблюдаваха високи резултати, който са рядкост през тази трудна стопанска 2018/19 година.

Любезен домакин на демо полето бе ППК „Бръшлян“ с председател Йордан Тодоров. Регионалният агроном-консултант Християн Христов запозна земеделските производител с технологията за торене, приложена на опитното поле с пшеница. Посевите с пшеница са предшествани от царевица. След почвен анализ за предсеитбено торене на пшеницата е внесен по 15 л/дка течен комбиниран тор NP 6:21, производство на „Агрополихим“ АД . Веднага след сеитбата – течен азотен тор UAN, също в доза 15 л/дка. На пролет пшеницата отново е подхранена с UAN, като дозите са – 20 л/дка в края на месец февруари и 15 л/дка в средата на месец март. Приложени са и два продукта от серията ФАСТ и ФАСТ + за листно торене – продуктът ФАСТ 10:10:10 е приложен с първия фунгуцид, а ФАСТ + за зърнено житни култури с втория фунгицид в доза 500 мл/дка.

Искам да уточня, че в тази комбинация активното вещество на азота за цялата вегетация е 22,27 кг/дка, а на фосфора 4,03 кг/дка, коментира агроном-консултантът Християн Христов. Той подчерта, че картината на това поле не е била по различна от другите краища на страната. Посевът е поникнал напролет – през февруари – март, въпреки това приложената прецизна технология с торове на „Агрополихим“ е дала съвсем различни резултати. При пшеницата кантарът отчита от 730 до 780 кг/дка, а при ечемика – между 680 и 730 кг/дка.

Добивите не са по-различни от тези, които жънаха любезните домакини от ППК „Бръшлян“. Резултатите на масовите им полета, където са използвани технологията и продуктите на „Агрополихим“, са над 800 кг от декар.  

 

Владимир Желев – агроном в отдел „Агрохимия и почвознание“ даде препоръки на  фермерите за предстоящата есенна кампания по засяване на пшеницата, ечемика и рапицата.

Със сигурност торенето трябва да бъде балансирано и прецизно, независимо дали се прави с течни или с гранулирани торове. В световен мащаб все повече се налага използването на комбинирани торове, затова ние сме разработили разнообразни торови програми, адаптирани към потребностите на различните култури.

През годините прецизирахме изключително много технологиите си и натрупахме богат опит от партньорството си със земеделските производители. Например ние виждаме в реални условия, че рапицата се развива прекрасно, когато фермерът заложи на NP 20:20  с 13 процента сяра. Това е един балансиран продукт, който задоволява потребностите през есенната вегетация от основните елементи азот и фосфор в комбинация със сяра. При норма между 15 и 25 кг/дка фермерът си гарантира добро вкореняване, натрупване на достатъчно листна маса, успешно презимуване и залагане на висок добив.

Поради факта, че сме най-големият производител на гранулирани и течни торове в страната, земеделските стопани свързват „Агрополихим“ основно с тези продукти. За наша радост, обаче ние можем да предложим пълна гама от продукти, в това число и листни торове.

Двете ни серии Фаст и Фаст+ предлагат комплекс от макро- и микрохранителни елементи в оптимално съотношение, отговарящи на всички нужди на растенията. За рапицата например най-подходящ е продуктът за маслодайни култури от серията Фаст+. Той се характеризира с високо съдържание на бор (10 % процента под формата на боретаноламин в комбинация с молибден и манган), който спомага по-доброто презимуване и опрашването при маслодайните култури. Това, което препоръчваме на фермерите е да разделят приложението на микроелементи, тоест да приложат продукта веднъж наесен и веднъж напролет.

При пшеницата и ечемика препоръчваме на фермерите да заложат на продукти с високо съдържание на фосфор, като моно и диамониев фосфат (МАР и DАP) и горещо препоръчваме един нов продукт за България, който произвеждаме от скоро – DАP + К. Състава на продукта, който е 15:40:10 го прави изключително подходящ за предсеитбено приложение при пшеница и ечемик и задоволява нуждите от трите най-важни елемента през есенната вегетация.

За нас като компания партньорството с фермерите е изключително важно. Ние познаваме потребностите на бранша и създаваме продукти в подкрепа на иновативното земеделие. Това, което със сигурност можете да очаквате от нас е разработването на нови успешни продукти.  

 

Повече информация за продуктите на „Агрополихим“ ще откриете на https://agropolychim.bg/.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.