0

Т ехнологията е приложена успешно в стопанството на ППК „Бръшлян“ в Русенското село Бръшлен, където се проведе открита жътва. Фермери и гости се запознаха с ползите и предимствата на технологията и наблюдаваха високи резултати, който са рядкост през тази трудна стопанска 2018/19 година.

Технологията е приложена успешно в стопанството на ППК „Бръшлян“ в Русенското село Бръшлен, където се проведе открита жътва. Фермери и гости се запознаха с ползите и предимствата на технологията и наблюдаваха високи резултати, който са рядкост през тази трудна стопанска 2018/19 година.

Любезен домакин на демо полето бе ППК „Бръшлян“ с председател Йордан Тодоров. Регионалният агроном-консултант Християн Христов запозна земеделските производител с технологията за торене, приложена на опитното поле с пшеница. Посевите с пшеница са предшествани от царевица. След почвен анализ за предсеитбено торене на пшеницата е внесен по 15 л/дка течен комбиниран тор NP 6:21, производство на „Агрополихим“ АД . Веднага след сеитбата – течен азотен тор UAN, също в доза 15 л/дка. На пролет пшеницата отново е подхранена с UAN, като дозите са – 20 л/дка в края на месец февруари и 15 л/дка в средата на месец март. Приложени са и два продукта от серията ФАСТ и ФАСТ + за листно торене – продуктът ФАСТ 10:10:10 е приложен с първия фунгуцид, а ФАСТ + за зърнено житни култури с втория фунгицид в доза 500 мл/дка.

Искам да уточня, че в тази комбинация активното вещество на азота за цялата вегетация е 22,27 кг/дка, а на фосфора 4,03 кг/дка, коментира агроном-консултантът Християн Христов. Той подчерта, че картината на това поле не е била по различна от другите краища на страната. Посевът е поникнал напролет – през февруари – март, въпреки това приложената прецизна технология с торове на „Агрополихим“ е дала съвсем различни резултати. При пшеницата кантарът отчита от 730 до 780 кг/дка, а при ечемика – между 680 и 730 кг/дка.

Добивите не са по-различни от тези, които жънаха любезните домакини от ППК „Бръшлян“. Резултатите на масовите им полета, където са използвани технологията и продуктите на „Агрополихим“, са над 800 кг от декар.  

 

Владимир Желев – агроном в отдел „Агрохимия и почвознание“ даде препоръки на  фермерите за предстоящата есенна кампания по засяване на пшеницата, ечемика и рапицата.

Със сигурност торенето трябва да бъде балансирано и прецизно, независимо дали се прави с течни или с гранулирани торове. В световен мащаб все повече се налага използването на комбинирани торове, затова ние сме разработили разнообразни торови програми, адаптирани към потребностите на различните култури.

През годините прецизирахме изключително много технологиите си и натрупахме богат опит от партньорството си със земеделските производители. Например ние виждаме в реални условия, че рапицата се развива прекрасно, когато фермерът заложи на NP 20:20  с 13 процента сяра. Това е един балансиран продукт, който задоволява потребностите през есенната вегетация от основните елементи азот и фосфор в комбинация със сяра. При норма между 15 и 25 кг/дка фермерът си гарантира добро вкореняване, натрупване на достатъчно листна маса, успешно презимуване и залагане на висок добив.

Поради факта, че сме най-големият производител на гранулирани и течни торове в страната, земеделските стопани свързват „Агрополихим“ основно с тези продукти. За наша радост, обаче ние можем да предложим пълна гама от продукти, в това число и листни торове.

Двете ни серии Фаст и Фаст+ предлагат комплекс от макро- и микрохранителни елементи в оптимално съотношение, отговарящи на всички нужди на растенията. За рапицата например най-подходящ е продуктът за маслодайни култури от серията Фаст+. Той се характеризира с високо съдържание на бор (10 % процента под формата на боретаноламин в комбинация с молибден и манган), който спомага по-доброто презимуване и опрашването при маслодайните култури. Това, което препоръчваме на фермерите е да разделят приложението на микроелементи, тоест да приложат продукта веднъж наесен и веднъж напролет.

При пшеницата и ечемика препоръчваме на фермерите да заложат на продукти с високо съдържание на фосфор, като моно и диамониев фосфат (МАР и DАP) и горещо препоръчваме един нов продукт за България, който произвеждаме от скоро – DАP + К. Състава на продукта, който е 15:40:10 го прави изключително подходящ за предсеитбено приложение при пшеница и ечемик и задоволява нуждите от трите най-важни елемента през есенната вегетация.

За нас като компания партньорството с фермерите е изключително важно. Ние познаваме потребностите на бранша и създаваме продукти в подкрепа на иновативното земеделие. Това, което със сигурност можете да очаквате от нас е разработването на нови успешни продукти.  

 

Повече информация за продуктите на „Агрополихим“ ще откриете на https://agropolychim.bg/.