Успели учени от БАН помагат на докторанти за избора им на кариера

Успели учени от БАН помагат на докторанти за избора им на кариера

Успели учени от Българската академията на науките ще помагат на по-младите си колеги в кариерното ориентиране и планиране. По време на пролетната серия уебинари "Моите стъпки към успешна кариера“ те споделят своя път, премеждия и трудности. 

Докторантите и младите учиени, които се включат в Zoom семинарите могат да разпитат как да изберат правилната кариера и какви възможности имат пред себе си, ако останат в Академията или се насочат към частна фирма, на Запад или се прехвърлят в университет.

„Поканили сме учени, които имат успешна кариера и са свързани с БАН- защитили са тук докторантура или са работили в Академията, за да бъдат максимално близко до аудиторията. Целта е да помогнем на младите учени с кариерното ориентиране. Успелите учени ще споделят какви личностни характеристики са им помогнали в дадените етапи. По-лесно е да се ориентираш как да се развиеш, когато чуеш личния опит на хората от различни поприща“, обясни Шазие Мяшкова. Събитието се организира от Център за обучение – БАН и Кариерен център към ЦО-БАН.

До юни в онлайн платформата ще се проведат срещи с четирима лектори – по един на месец.С тях те искат да обхват различни варианти за професионално развитие – от БАН към държавна институция, от чужбина към БАН, от БАН в чуждестранна частна фирма, цялостна кариера в Академията. Първият от тях се проведе през март. Гост-лектор бе проф. Мариела Деливерска от катедра „Оценка на здравните технологии“, която в момента работи в Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София, има опит в различни министерства. По време на първия уебинар тя споделя през какви трудности е миналата, какви са ползите на избора на интердисциплинарна тема за дисертационния ѝ труд „Принципът на недискриминация по признак човешки геном”. В понеделник в Zoom гост-лектор ще е доц. д-р Ина Анева от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН и научен секретар на направление „Биоразнообразие, биоресурси и екология“. Тя е сред най-младите учени в Академията и ще разкаже на на докторат как подготвят статии, как се кандидатства за проекти, какви са нейните тайни на успеха.

При интерес на младите учени и докторанти уебираните могат да бъдат продължат и през есента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.