Услугите, предоставяни от Търговския регистър, от регистър Булстат, от регистър РИОС, са достъпни изцяло онлайн. Единствено Имотният регистър предоставя част от услугите си на гише. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Габриела озарева, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Козарева посочи, че спрямо настоящата ситуация, срокът за подаване на годишни финансови отчети се удължава от 30-ти юни до 30-ти септември, а този за т.нар. “нулеви декларации” се отлага от 31 март до 30-ти юни.  

Според нея мярката, предприета за ограничаване на услугите, предоставяни от нотариусите, е доста разумна, защото тя по естествен път ще намали притока на хора към службите по вписвания.

“Ползвателите на електронни услуги не би трябвало да срещнат затруднения”, смята Козарева, като допълни, че услугите на Агенцията са изпълнявани електронно и по-рано, сега само се променя начинът, по който се пускат заявленията за тях.

Експертът отбеляза, че за подаване на заявление в Търговския регистър е необходим електронен подпис, както и за проверка на документите, с които се удостоверяват вписаните обстоятелства - във втория случай може и със сертификат, издаван от Агенцията.

“Гражданите трябва да имат предвид, че такси от Агенция по вписванията се събират единствено и само след заявена услуга. Те винаги се плащат по банков път, сметките са посочени на страницата на Агенцията”, коментира Козарева по повод опитите за измама в настоящата ситуация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Южна Корея дава допълнително $25,9 млрд. за поддръжка на износа

Правителството на Южна Корея реши да отпусне допълнително сумата от над 36 трлн. вона (25,9 млрд. долара) за поддръжка на износа, съобщи президентът на страната Мун Чже Ин на извънредно заседание по икономическите въпроси, свързано с борбата с пандемията от китайския коронавирус.

Коронавирусът засегна 2,7 млрд. работещи по света

Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят. През второто тримесечие на 2020 г. поради различни ограничения ще бъдат загубени общо 6,7% от работното време, което се равнява на пълно отсъствие на работа при 195 милиона души, сочи доклад, публикуван от Международната организация на труда (МОТ).

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света

Джеф Безос за трета поредна година е богаташ №1 в света, сочи 34-ият годишен списък на милиардерите по света. Главният изпълнителен директор на Amazon запазва лидерската си позиция за трета поредна година, макар нетното му богатство да се е стопило с 18 млрд. долара. Той вече притежава 113 млрд. долара спрямо 131 млрд. долара миналата година.