0

А грометеорологичните условия през първото десетдневие на месец октомври се определяха от променливо време с валежи. Средните денонощни температури през първите три дни от месеца бяха по-високи от нормата, след това настъпи тридневно понижение и ново покачване на средноденонощните температури.

Агрометеорологичните условия през първото десетдневие на месец октомври се определяха от променливо време с валежи. Средните денонощни температури през първите три дни от месеца бяха по-високи от нормата, след това настъпи тридневно понижение и ново покачване на средноденонощните температури.

Средните денонощни температури на въздуха за целия периода бяха от 12.8°С в София до 17.0°С във Бургас. Средната температура през изминалото десетневие на много места – Враца, Кнежа, Ловеч, В. Търново, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Карнобат, Елхово, Сливен, Казанлък и Пловдив, останаха по високи от нормата с 0.1 до 0.7°С. Във всички останали райони на страната те бяха по-ниски от нормата с 0.1 до 1.3°С, като най-голямо е отрицателното отклонение в София.
Акумулираната сума от активни температури към 13 октомври достигна и надхвърли 200°С, с изключение на Софийското поле и долината на Струма при Сандански, а според прогнозите до 20 октомври на много места тя ще достигне до 250-300°С. Тези температурни условия и подобреното съдържание на вода в почвата, след валежите през изминалия и началото на този период ще създадат подходящи условия за поникване на засетите вече посеви. Изключение в това отношение правят районите на Северозападна България - Видин, Лом и Кнежа, а също и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Казанлък където валежните количества бяха до 5 mm


През първото деседневие на октомври паднаха повсеместни валежи, като в отделни райони измерените количества надхвърлиха 15-20 mm. До 13 октомври сумата на измерените валежи бяха от 1.9 mm в Лом до 48.5 mm в Бургас. В много райони на страната измерените валежи бяха близки до 20 mm - В. Търново, Разград, Силистра, Варна, Ст. Загора, Карнобат и над 20 mm – Шабла, Чирпан, Елхово, Бургас, Сандански, Кърджали, Хасково, Сливен и София. Падналите валежи до 13 октомври в цялата страна подобриха нивото на водните запаси в почвата.
През периода до 20 октомври, агрометеорологичните условия ще се определят от топло за периода време без съществени валежи. През първата половина от седмицата ще бъде и предимно слънчево. В сутрешните часове на места ще има ниска облачност или мъгла, с по-голяма вероятност в Източна България, към средата на седмицата и по поречието на р. Дунав. Вятърът ще отслабне, в много райони в нощните часове ще бъде тихо, през деня ще бъде слаб от изток-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°. През втората половина на седмицата, когато вятърът ще се ориентира от север ще последва бавно понижение на температурите. Към края на седмицата ще има и повече облаци, но и тогава вероятността за валежи е много малка.
Тези условия са благоприятни за провеждането на обработките на почвата и сеитбата на есенните зърнени култури, както и за прибиране на зеленчуквата и плодовата реколта и за гроздобер. Агрометеорологичните условия ще са благоприятни за поникването на засетите със зимна рапица, зимна пшеница и ечемик площи.
Прогнозираното относително топло време няма ще бъде подходящо за работа на полето и извършване на сезонните агротехнически дейности.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ