ПАРИ: Тръгват рязко нагоре у нас (КОГА И С КОЛКО)

Ускоряваме икономическия си растеж до 4.7% още тази година

ПАРИ: Тръгват рязко нагоре у нас (КОГА И С КОЛКО)

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди положителния дългосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’. Статистиката сочи, че се очаква икономическият растеж на страната да се ускори до 4,7 % през 2021 г. спрямо оценката от 3 % през февруари, съобщават от Министерството на финансите. 

Възходящата ревизия отразява възстановяването на БВП през първото тримесечие на 2021 г. и очакваното засилване на вътрешното търсене и износа през втората половина на годината. Ниският процент на ваксинация в България в сравнение със средното за ЕС ниво поражда някои отрицателни рискове, свързани с пандемията, но според агенцията е малко вероятно властите да въведат по-строги ограничителни мерки, които биха повлияли значително на икономическата активност в страната.

В средносрочен план,  инвестициите се очакват да бъдат водещ фактор за растежа, доколкото България ще е един от основните бенефициенти от бюджета на Европейския съюз през следващите години. Анализаторите от Fitch вярват, че средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) ще подкрепят растежа на икономиката, който е оценен на 3,9 % през 2022-2023 година.

Рейтинговата агенция оценява бюджетния дефицит (на начислена основа) на 5 % от БВП през 2021  г. Той е повлиян най-вече от свързаните с COVID-19 разходи. Очакванията са

дефицитът да се свие до 2 % през 2023 г.,

което ще задържи отношението дълг/БВП под 30 % (спрямо 57 % в държавите със сходен рейтинг). Рейтинговата агенция определя плана за въвеждане на еврото през 2024 г. като реалистичен, а банковият сектор на страната  като ликвиден и добре капитализиран.

Основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредък към присъединяването към еврозоната и подобряване на потенциала за растеж на икономиката. До понижаването му пък може да се стигне при неблагоприятно развитие на политическата обстановка в страната, което да намали доверието в икономическото възстановяване. Сериозна спънка биха се оказали и продължителното нарастване на публичния дълг, материализирането на условни задължения в баланса на държавния бюджет или по-слаби перспективи за растеж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.