0

А втомобилите от британската марка MINI завладяха милиони хора по света с очарователния си външен вид, оригиналния интериор и с характерното усещане за управление на картинг. Нарастващият интерес към кросоувърите в последните години логично доведе до появата на първото високопроходимо MINI, наречено Countryman. Моделът се превърна в бестселър на марката на много пазари и през миналата година дойде и втората генерация на Countryman.

Автомобилите от британската марка MINI завладяха милиони хора по света с очарователния си външен вид, оригиналния интериор и с характерното усещане за управление на картинг. Нарастващият интерес към кросоувърите в последните години логично доведе до появата на първото високопроходимо MINI, наречено Countryman. Моделът се превърна в бестселър на марката на много пазари и през миналата година дойде и втората генерация на Countryman.

За клиентите на MINI, които искат да разполагат с автомобил с проходимостта и стабилността на всъдеход със задвижване на четирите колела и в същото време да се наслаждават на динамиката на спортните модели, инженерите създадоха второ поколение на кросоувъра MINI Countryman John Cooper Works. С дължината си от 4,30 метра, широчина от 1,82 метра и височината от 1,56 метра, то категорично е най-големият атлет в гамата John Cooper Works.

Новото MINI Countryman John Cooper Works се откроява от тълпата автомобили с яркия си червен цвят Chili Red и типичните за спортните модели детайли и линии. В екстериора изпъква аеродинамичният пакет John Cooper Works с големите отвори за охлаждане в предната броня, които заемат мястото на габаритните светлини и фаровете за мъгла. Отпред най-голямо впечатление прави шестоъгълната радиаторна решетка с характерна структура тип пчелна пита с червена напречна лайсна и лого John Cooper Works. Същото лого е разположено и на задния капак на спортния модел. Дъгите и спойлерът на покрива подчертават височината на каросерията и допринасят за оптималния аеродинамичен баланс.

Влизайки в интериора на новото MINI Countryman John Cooper Works можете да се насладите на спортните седалки с интегрирани подглавници, мултифункционалния волан с бутони и спортния селектор на автоматичната трансмисия, както и таванът в цвят антрацит. В спортната атмосфера на салона има пет седалки с оптимизиран комфорт и подобрена гъвкавост. Удълженото междуосие е осигурило значителна оптимизация на петте пълноценни места за седене. В сравнение с предишния модел значително е увеличено и пространството за главите, раменете и краката на пътниците. Задните седалки се регулират надлъжно с до 13 см в съотношение 60:40, а облегалката на задната седалка се регулира по наклон и се сгъва в съотношение 40:20:40. В зависимост от нуждите обемът на багажника може да бъде увеличен от 450 до 1390 литра. Така новото MINI Countryman John Cooper Works се превръща във всестранен талант както за всекидневието, така и при дълги пътувания.

Под предния капак на MINI Countryman John Cooper Works е скрит 2,0-литровият 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и директно впръскване на горивото. Мощността е 231 к.с. в диапазона между 5000 и 6000 об/мин, а максималният въртящ момент от 350 Нм и е на разположение в широкия интервал от 1450 до 4500 об/мин. Още с натискането на бутона за стартиране моторът изръмжава нервно, за да подскаже, че е готов за брутално ускорение. Двигателят е много пъргав и изстрелва кросоувъра напред още със старта, като ускорението от място до 100 км/ч отнема едва 6,5 секунди.

В режим Sport при ускорение моторът издава страховит гърлен звук, а при отнемане на газта, специално настроената спортна изпускателна система припуква и радва слуха с музиката от гърнетата. Двигателят е съчетан с 8-степенна спортна автоматична скоростна кутия Steptronic Sport. Тя особено бързо превключва предавките и има функция Launch Control за ускорения от място с оптимизирано сцепление. При бързо изпреварване с необходимост от пъргаво ускорение, трансмисията сваля от осма до трета предавка. Въпреки отличната динамика, новото спортно MINI не е лакомо за гориво и в режим Green при спокойно шофиране се задоволява с около 7 л/100 км, а в града разходът е в рамките на 10 л/100 км.

На пътя новото MINI Countryman John Cooper Works доставя истинска радост за сетивата, благодарение на директното управление, характерно за картинг. Спортният кросоувър завива директно и точно, като е много стабилен в завоите. Новото високопроходимо MINI буквално захапва асфалта и кара водача да се чувства като рали пилот, увеличавайки скоростта с всеки следващ завой. Моделът е оборудван със задвижване на четирите колела от системата ALL4, което освен че подобрява сцеплението по грапави настилки като макадам и повишава стабилността при лоши метеорологични условия, но и оптимизира пъргавината при динамично движение по завоите. За още по-добри динамични възможности, новият спортист е оборудван със спортно окачване с 18-инчови алуминиеви джанти и спортна спирачна система Brembo, които подобряват пъргавината в завоите и бързото намаляване на скоростта.

Технически характеристики

MINI Countryman John Cooper Works All4

2,0-литров 4-цилиндров турбобензинов мотор

8-степенна автоматична скоростна кутия

231 к.с. макс. мощност при 5000-6000 об/мин

350 Нм въртящ момент при 1450-4500 об/мин

6,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

234 км/ч максимална скорост

6,9 л/100 км среден разход на гориво

158 г/км емисии на СО2

76 950 лева базова цена на модела

104 882 лева цена на тествания модел