US посланикът Херо Мустафа: Трябва да се гордеете със страната си (ОБНОВЕНА)

US посланикът Херо Мустафа: Трябва да се гордеете със страната си (ОБНОВЕНА)

Осигуряват безплатни храни и напитки за лекари и полицаи

Кризата с Ковид 19 ни научи на някои важни истини – всички се нуждаем от общи решения на проблемите. Днес нито една страна не може да се справи сама с тази криза. Живеем в глобален свят, в който всички сме свързани.

„Това е безпрецедентно време за всички страни по света и се радвам да видя, че правителствата на САЩ и България застават заедно срещу това изпитание. Искам да благодаря на хората на първа линия в България - полицаи, лекари, сестри, фармацевти, за всичко, което правят за сънародниците си и гостите като нас”, коментира американският посланик Херо Мустафа по време на видеоконферентен разговор с представители на българските медии. Тя посочи, че страната ни ще бъде подпомогната по три направления - от правителството на САЩ, чрез инициативи на посолството и негови партньори и от американския частен сектор. Компаниите от САЩ, действащи у нас, ще осигурят безплатен софтуер, платформи за комуникация онлайн, финансиране на болници, медицинско оборудване, храна и транспорт на спешните медицински работници. От „Кока-кола“ са предоставили 140 000 литра напитки за медицинския персонал в 26 болници. „Мак Доналдс България“ осигуряват обед и вечеря за спешните медици в „Пирогов“, полицаи и бездомни всеки ден. Тази седмица от веригата ресторанти ще дарят още 100 000 лв. и 5 вентилатора за обдишване за болници в България. От „Форд” ще предоставят 10 автомобила за лечебни заведения и общини, с които да се оказва също помощ на нуждаещи се.

Инициатива

През миналата седмица посолството на САЩ започна инициативата „Обединени срещу Ковид” заедно с Български донорски форум, фондация „Америка за България“ и Американската търговска камара. До момента в нея са събрани 800 000 лева. С тези средства ще бъдат подпомогнати болници, социални центрове и граждански организации. С парите ще се финансират приоритетно проекти в подкрепа на уязвими групи, засегнати от кризата. Тук влизат и медици, хора в неравностойно положение, самотни родители. Друга инициатива на посолството „Да останем заедно”, събрала 50 000 лв., е била насочена основно към доброволците у нас. „Това е истинското партньорство. Не е просто еднократно дарение, а търсене на начини заедно всеки ден, всеки месец през годината, в добри времена, както и във време на криза, да работим заедно като партньори, за да облекчим ситуацията”, коментира Мустафа. Според дипломата страната ни постига добри резултати с борбата с пандемията. „Силно вярваме, че българската здравна система се справя добре със случаите на Ковид-19. Генерал Мутафчийски върши чудесна работа. Смятам, че трябва да се гордеете със страната си - не само правителството отговаря добре, но медицински доставчици, силите на реда, фармацевти, хората зад касите в супермаркетите, наистина трябва да сте горди как вие като нация се справяте с кризата”, коментира още Мустафа.

 US посланикът: Най-важният урок е, че се нуждаем от общи решения

„Смятам, че хората по света осъзнават, че живеем в малък глобален свят, в който всички сме свързани. Ковид-19 ни научи, че всички се нуждаем от общи решения на проблемите си. Това е най-важният урок, който научихме. Никоя нация не може да се справи с тази криза сама”, коментира вчера посланик Херо Мустафа в отговор на въпрос на „Телеграф медиа”. Според дипломата ранното и прозрачно предупреждение към нациите е много важно, защото всички сме свързани. Това е и вторият урок от кризата. „Студентските бригади не се отменят, каквито фалшиви новини се разпространяват. За момента началото на програмата се отлага за 11 май“, каза още посланик Мустафа. „Знаем колко е важна тази програма за много млади хора, но нека видим каква ще е ситуацията до 11 май”, коментира американският посланик. Програмите за обмен, както и интервютата за визи също временно се отлагат.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.