US посланикът Херо Мустафа: „Тракийска пепелянка“ ни прави по-силни заедно в НАТО

US посланикът Херо Мустафа: „Тракийска пепелянка“ ни прави по-силни заедно в НАТО

„Добро утро“. Така на чист български език посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа поздрави присъстващите официални лица на медийния ден на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка“.

Тя подчерта, че за нея е удоволствие да се върне обратно в авиобаза Граф Игантиево, а и защото учението е важна възможност за мъжете и жените от състава на ВВС на България и САЩ да работят заедно. „Да се упражняват заедно, да разучават нови техники заедно. Да станат по-силни заедно“, заяви Херо Мустафа. По думите й това се отнася и за всички партньори в НАТО - да бъдат заедно. Тя обясни с колко F-16 участват американските военно-въздушни сили в учението „Тракийска пепелянка“ край Пловдив и че съставът на частта е 150 мъже и жени. Американският посланик у нас повтори, че е горда с партньорството между страните в НАТО, които участват в учението в Авиобаза Граф Игнатиево. Щатските изтребители са в България и за да помагат за „еър полисинга“ на въздушното ни пространство и на черноморската ни акватория. По думите й българските пилоти могат да научат много за F-16 от това учение, докато България закупи своите нови изтребители F-16.

„Защо е ценно това учение? Защото съвременните въздушни операции са изключително сложни и развитието на наука, тактики, техники и процедури за тяхното водене, изисква колосални ресурси, с които България не разполага“, заяви и президентът Румен Радев. Според него в едно такова учение нашите летци и авиационни специалисти придобиват умения и знания на едно изключително и високо ниво. „Какви са предизвикателствата пред българските ВВС и МО? Виждам ги в две основни направления - да се осигурят всички необходими условия, за да може да се приеме да се въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство самолет F-16, за който вече България плати“, каза той. Според него оттук нататък се иска цялостна модернизация на инфраструктурата, сложно наземно оборудване, придобиване на въоръжение и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване. „Това изисква и допълнителни финансови средства и ангажимент от българската държава, но най-вече усилена работа и координация тук, така че да не бъде излагана на риск програмата F-16. Второто предизвикателство е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с F-16 ни делят още дълги години. Това е мисия, която трябва да изпълняваме и очаквам енергични действия да се реши проблемът с тревожно ниския нальот на летците на МиГ-29, който тази година е най-нисък от много години насам, а това застрашава и безопасността на полетите и сигурността на страната“, заяви още държавният глава.

Участниците в летателната тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“ представиха изпълнение на елементи от съвместната подготовка. Международната летателна тренировка се провежда от 14 септември до 25 септември 2020 г. в българското въздушно пространство. Ръководител от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров. В нея участват 11 типа различна авиационна техника от страните-участнички България, Канада, Гърция, Румъния и САЩ, които оперират от 7 различни военни летища. Цялостната координация и управление на полетите се осъществява от нашата страна съвместно с представители на партньорите. В действията са включени и три типа зенитно-ракетни комплекси от състава на Българската армия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.