0

Ф армацевтичните компании, които си сътрудничат с американското правителство, са на път да започнат активно производство на ваксина срещу новия коронавирус до края на лятото, каза високопоставен американски официален представител, цитиран от Ройтерс.

Фармацевтичните компании, които си сътрудничат с американското правителство, са на път да започнат активно производство на ваксина срещу новия коронавирус до края на лятото, каза високопоставен американски официален представител, цитиран от Ройтерс.

"Ако питате кога точно материалите за ваксината ще бъдат буквално в производство, това вероятно ще стане след четири до шест седмици, но ние ще произвеждаме активно до края на лятото", заяви представителят в понеделник.
Той допълни, че правителството вече работи с компаниите за оборудване на производствени инсталации и за снабдяване със суровини.


Правителството на президента Доналд Тръмп подпомогна финансово разработването на ваксина срещу Ковид-19 с помощта на специална програма. Досега по нея са отпуснати грантове от няколкостотин милиона долара до над един милиард на компании, сред които Джонсън енд Джонсън, Модерна, АстраЗенека и Нововакс.

Преди дни стана ясно, че около 4000 доброволци са се записали като участници в изследване за създаване на ваксина срещу коронавируса в университетската болница в германския град Тюбинген. Клиничното изследване започна в средата на юни в университетската клиника, за да бъде изпробвана поносимостта към разработената от биофармацевтичната компания КюърВак (CureVac) в Тюбинген ваксина.
Оттогава около 50 души са я приели. Според Кремзнер, досега не са се появили изненадващи странични ефекти. Дотук всичко е много добре, каза Кремзнер и добави, че проучването не е разкрило никакви сензационни или предизвикващи загриженост находки. Не всички, които са поискали да бъдат доброволци, ще могат да участват в тестването. Ще бъдат ваксинирани общо 168 души - освен в Тюбинген, в изследователски центрове в Хановер и Мюнхен, както и в Гент, Белгия.
Клиничното изпитание е т.нар. първа фаза. Ако тя е успешна, ще последват проучвания с много повече хора, върху които ваксината ще бъде тествана.
КюърВак работи върху т.нар. иРНК ваксини - иРНК е вид молекула, съдържаща "инструкции" за произвеждане на протеини. Разработваната от КюърВак ваксина съдържа иРНК с указания за изграждане на протеин от коронавируса Sars-CoV-2 (Сарс-КоВ-2).
След ваксинирането човешките клетки образуват този протеин, който организмът разпознава като чужд и привнесен отвън. Затова, за да се защити, организмът образува антитела и други имунни клетки срещу него.