US арбитражът във американската столица Вашингтон окончателно реши, че Цветан Василев е превърнал КТБ в пирамида, която е източвал в своя полза.

Доказателствата срещу укриващия се в Белград фараон по делото за източването на трезора, което се води в Специализирания наказателен съд у нас допринесоха за важното за държавата решение. Така Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд в полза на държавата ни.

Новината за решението на US съда очаквано бе

„проспана“ от медиите на останалите

подсъдими олигарси

у нас – Иво Прокопиев и Огнян Донев. Изданията пуснаха няколко кратки материала, в които услужливо пропускат да споменат, че това решение в действителност пука балона с лъжи на Василев, че банката била станала жертва на „рейдърска атака“. Въсщност трезорът се е сринал под тежестта на задълженията, които БГ Мадоф е трупал на гърба на вложителите в КТБ. Решението показва и друго – че атаките на Василев срещу депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски са били отчаян опит на банкера-беглец да обвини другиго за своите престъпления. Нещо, за което беше алармирано в продължение на години, а сега се потвърждава със становището на съда. Също толкова несъстоятелни са и други два иска, заведени в САЩ от Василев и приближените му – по закона „Магнитски“ и по закона „Рико“. Всички тези юридически хватки обаче не са нищо друго освен хвърляне на медиен прах в очите на обществото от страна на Василев и останалите медийни олигарси, които се опитват зад тях да скрият своите афери.

Действителността обаче е

друга и тя се вижда ясно

от делото, разглеждано пред Вашингтонския арбитраж. На 13.08.2019 г. Арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, съобщиха от Министерството на финансите. В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

"След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ,

решението отхвърля

окончателно исковете

като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България", допълват от МФ.

Материалите, които българското финансово министерство е представило, присъстват в кориците по делото „КТБ", което Специализираната прокуратура води срещу Цветан Василев и съучастниците му пред Специализирания наказателен съд у нас. Именно на база тези доказателствата властите в Оман са установили, че банката е била източена от бившия й мажоритарен собственик. Решението на Оман потвърждава тезата на българското държавно обвинение за вината на Цветан Василев по рухването на финансовата пирамида. У нас делото „КТБ" пред първата съдебна инстанция ще продължи през есента.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Решетников сключил договор с Малинов за статии за 60 000 лв.

Цветан Василев спонсорирал „Русофили“ с 31 хил. евро от КТБ

Решетников сключил договор с Малинов за статии за 60 000 лв.

Фирмата на забегналия в Белград покрай грабежа на КТБ ексбанкер Цветан Василев „Бромак“ ЕООД е дарила 31 515 евро на сдружението Национално движение „Русофили“, с председател Николай Малинов, за изработване на 200 паметни знака „Самарски кръст“ като юбилеен знак за връчване в чест на 135-ата годишнина от Освобождението на България. Това става ясно от договор за дарение от 15 януари 2013 г., подписан в София. Документът бе публикуван на страницата на държавното обвинение като част от доказателствата по разследването на шпионския скандал с разрешението на наблюдаващия прокурор по делото.

Кораб фантом купен с € 9,7 млн. кредит от КТБ

9 700 000 евро били източени от КТБ уж за купуването на кораб, но парите били превъртени през офшорки и върнати за погасяване на задължения на фирми на Цветан Василев.