„Виждам една държава, която просперира." С тези думи изрази впечатленията си от България новоизбраният шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред премиера Бойко Борисов преди срещата им в МС в четвъртък. Тя е на еднодневна визита у нас във връзка с разговорите й с лидерите на страните от ЕС по повод формирането на новия състав на ЕК.

Лайен обясни, че е в България, за да изслуша много внимателно Борисов и да разбере какви са нашите очаквания и приоритетите ни. „Сигурна съм, че ще се намери прекрасно решение за важен портфейл“, каза тя по повод бъдещия ресор на нашия еврокомисар. Преди това пък заяви, че Европа може да успее само ако е обединена, като е важно да има баланс, а страните в съюза да си говорят повече. Лайен очерта предизвикателствата, с които трябва да се справя ЕС - дигитализацията, демографските проблеми, сигурността, промените в климата, както и миграцията. По повод борбата с миграцията тя обясни, че

ЕС стои 100% зад България

и разчита на страната ни за действия и информация. Лайен изтъкна, че е изключително важно да се инвестира в цифровизация, иновации и образование, защото младите изграждат бъдещото ни. В тази връзка тя посочи "големите инвестиции“, които страната ни правела в университети, училища и заплатите на учителите. Новият шеф на ЕК останала впечатлена от икономическия ни растеж, най-високия ръст на БВП, който имаме, както и постиженията ни в заетостта. „Виждам една държава, която просперира, готова е за бъдещето и за инвестиции в младите и в иновациите. Виждам тук ролята на България, защото е важно Европа да дава възможности на младите“, каза Лайен.

На свой ред Борисов изтъкна, че Европа отчита нашето успешно председателство на ЕС и ролята ни в Западните Балкани и неслучайно отново сме получили председателството на Берлинския процес. По думите му обаче това е резултат на много работа. „Много хубаво си схванала кои са приоритетите на правителството ни“, обърна се той към Лайен и добави: „Не само цифровизацията, важни са и хората. Много мозъци изтекоха, много хора от бившите социалистически страни, от Централна и Източна Европа заминаха да работят на Запад." По думите му обаче сега Западът е длъжен да инвестира много пари, за да се повиши квалификацията и конкурентоспособността на държавите от Централна и Източна Европа. Относно ресора на българския еврокомисар в новата ЕК пък Борисов заяви: "Има една такава поговорка в Европа: Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено.

Не бива да се спекулира с ресори

нито какво сме се разбрали и какво искаме." Визирайки Мария Габриел, той само припомни, че България е спазила изискванията на ЕК при номинацията на българския еврокомисар да издигне жена. Борисов обърна внимание и че България е пример в борбата с миграцията. „Българите забравиха какво е това да имат мигранти по улиците“, заяви той и поясни, че това е резултат от усилията на службите, Гранична полиция, Фронтекс и дипломацията ни със съседна Турция. От думите на премиера стана ясно също, че той е запознал Лайен и с газовите ни проекти, сред които и хъба „Балкан“. „Надявам се следващата седмица да подпишем споразумението за „Балкански поток“, каза Борисов, очевидно визирайки споразумението за транзита на руски газ от българо-турската граница до Сърбия. Накрая премиерът поздрави за професионализма криминалистите за случая в Негован, като поясни, че за първи път имаме казус, при който да не се знае кои са жертвите и първо да се стигне до убийците.

Премиерът я заведе в „Александър Невски“ и „Света София“


След разговорите в МС Бойко Борисов заведе Урсула фон дер Лайен в храм-паметника „Александър Невски“ и църквата „Света София“. Премиерът публикува във Фейсбук снимки от посещението в „Света София“, по време на което Лайен се запознала с археологическото ниво под действащата базилика. Самата църква е издигната върху останки от няколко раннохристиянски храма, първият от които от 4-5 век. Под повърхността на базиликата действа уникален музей, а сред археологическите находки е запазена цветна мозайка. Именно нея показал Борисов на Лайен. „С радост посрещнах в София Урсула фон дер Лайен, с която се познаваме от години и ни свързва чудесно приятелство. Страната ни иска

да получи в новата ЕК ресор, който е свързан с развитие, нови технологии, дигитална среда, иновации,

които да носят полза на гражданите, особено на младите хора, както и на бизнеса“, написа Борисов във Фейсбук и изтъкна в допълнение, че е важно да направим максималното Европа да държи водеща роля в икономиката, образованието и научната дейност. „След официалната среща ѝ показах част от голямото ни културно и историческо наследство, от което тя остана впечатлена“, посочи още Борисов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Депутатите изслушват Ананиев и Маринов за мерките срещу коронавируса

Народното събрание ще започне работа в сряда с изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов относно резултата от направеното изследване за коронавирус 2019 – nCoV в случая с украински гражданин и мерките, които са предприети в конкретния случай, както и как България се готви за такава епидемия.