Юрова: Първата и последната дума е на гражданите и те се произнасят на изборите

Юрова: Първата и последната дума е на гражданите и те се произнасят на изборите

Първата и последната дума е на гражданите и те се произнасят на изборите и ще се съсредоточим върху защитата на системата, осигуряваща равнопоставеност на политическите партии и да гарантираме контрол на избирателните процеси и затова трябва да гарантираме свобода на словото и на медиите. Това заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юрова по време на обсъждането в европарламента на въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.

Европейските ценности не са за продан, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Юрова. Ще продължим да преследваме нарушенията. Взаимното доверие и сътрудничеството са в основата на ЕС, добави тя.

Подкопали сме нещо, смятахме, че принципите на правовата държава е нещо, присъщо на целия ЕС, и смятахме, че така ще бъде винаги, и няма нужда да защитаваме тези ценности, но сгрешихме, и сега трябва да засилим инструментариума, каза Юрова. Имаме нужда от нов превантивен механизъм, който включва доклад за прозрачна методика и ще води до диалог с държавите членки, допълни тя. Трябва да има условия за зачитане на принципите на правовата държава в рамките на финансирането на ЕС, подчерта еврокомисарят. ЕС трябва да помогне на гражданите да се създадат възможности за развитие в обещаващи сфери, подчерта Юрова. Не може да се разпределят големи суми, когато атмосферата е на намаляващо доверие, допълни тя. И комисията, и съветът, и парламентът трябва да намерим начин как да работим. Не трябва да мислим, че основните права са перпетум мобиле, което си работи, без да полагаме грижи, заключи тя.

Мнозинството в Европейския парламент изрази готовност да подкрепи въвеждането на нов постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС.
Предстои тази седмица евродепутатите да гласуват резолюция, в която се очаква да одобрят законово задължение общностните институции да следят за спазването на ценностите, залегнали в договора за присъединяване. Налагането на наказания при нарушения засега липсва, особено от страна на Европейската комисия, отбеляза вносителят на предложението Михал Шимечка ("Обнови Европа", Словакия).

Върховенството на закона означава недопускане на всяка форма на двоен стандарт към различните държави членки, каза българският евродепутат Емил Радев. ЕНП подкрепи това още миналата година - защита на върховенството на закона и на демократичните ценности, заключи той.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.