0

Ш ест стари, занемарени и безлични спирки в Мездра и селата Руска Бела, Боденец и Кален са ремонтирани и превърнати в мини галерии на историческата ни памет на открито.

Шест стари, занемарени и безлични спирки в Мездра и селата Руска Бела, Боденец и Кален са ремонтирани и превърнати в мини галерии на историческата ни памет на открито.

Местният художник Евгени Кучков, когото наричат „момчето с България в сърцето” ги е изографисал с ликове на велики български царе и народни будители. Редом до образите на царете Симеон и Борис І Покръстител художникът е изписал калиграфски текстове, свързани с на-важните им дела. А до ликовете на Васил Левски, Христо Ботев и Софроний Врачански – заветите им.

Спирката с Апостола на свободата се намира в квартала с ромските общежития и се е превърнала в любимо място за децата. Художникът разказва, че е събрал хлапетата от махалата, връчил им четки и бои и всяко от тях мазнало по малко. Така те приели спирката като своя и започнали да я поддържат чиста и подредена.


Специално за децата от основно училище „Христо Ботев" на спирката пред школото е изрисуван Войводата, заедно с кръста на връх Околчица и знаменателните му думи: „Но стига ми тая награда, да каже нявга народът – умря сиромах за правда, за правда и за свобода".