Урна с бебе от ранната бронзова епоха откриха при Юнаците
3

Урна с бебе от ранната бронзова епоха откриха при Юнаците

Урна с погребение на бебе, на възраст не повече от 2-3 месеца, е най-интересната находка досега от тазгодишните археологически разкопки в праисторическата могила край пазарджишкото село Юнаците. Това коментира ръководителят на проучванията доц. д-р Явор Бояджиев. 

Скелетът на новороденото е бил положен свит, на една страна, в поза “хокер“-наляво. Намерен е под един от подовете до входа на сграда в селищната могила - на около 75 м южно от могилата. Археолозите се чудят как някогашните обитатели на селището са успели да вкарат трупчето през отвора на урната.

Скелетът е много добре запазен и е датиран от ранната бронзова епоха. Положихме много усилия, за да го пренесем, въпреки, че съдът беше доста напукан, допълни Бояджиев. По думите му това е погребение на новородено, което е на възраст не повече от 2-3 месеца. „Има такава традиция да се погребват малки бебета под жилищата, но интересното тук е, че успяхме да го вдигнем от терена в запазен вид. Продължаваме да търсим обяснение на въпроса как трупчето е вкарано в съда, който е с отвор не по-голям от 22 см. Част от горната половина на съда беше счупена, има възможност това да е станало съзнателно, за да бъде поставен трупа, но ще търсим становища на лекари, на антрополози, за да дадем правилния отговор“, каза доц.д-р Бояджиев. Установено е, че от тази страна е имало селище от ранната бронзова епоха, което означава, че цялата могила е била оградена със селище от ранната бронзова епоха.

Досега археолозите са проучили три хоризонта - три последователни селища от този период, най-вероятно са от втората половина на ранната бронзова епоха, но тепърва ще се уточнява - вероятно е около 2000 година преди Христа. Такива погребения е имало и по-рано - в селищната могила - под подовете, но интересното е, че се установява, че ги има и в селището в околовръст. Открити са три съоръжения-въпреки малките сондажи на проучванията, които ще дадат допълнителна информация за селището.

Другото любопитно е, че тези сондажи са направени, за да се търси края на халколитното селище. Освен този сондаж има и друг-по на юг, на около 100 метра от могилата. Може би е с площ от над 100 декара, която за тези ранни времена е много внушителна като размери. В Месопотамия, напр. най-ранните градове селища са с площ от 10 хектара, т.е. 100 декара. При нас има типично градска структура, голямо селище-цитадела. Резултатите са изключително интересни-открита е  постройка с много преустройства, простираща се на площ от над 100 кв.м.

Открит е един подиум с боядисани в червено стени, които в момента се разчистват.

Тазгодишните проучвания ще продължат до 21 август. Средствата за разкопките са осигурени от РИМ-13 000 лв., от Министерство на културата- 19 000 лв., а родните археолози са работили и с чужденци, ангажирани по линия на фондация „Балканско наследство“. Благодарение на осигуреното финансиране за първи път имаме възможност да проучим извънселищното пространство, което е изключително интересно и напълно променя представите ни за устройството на тези селища, коментира доц.Бояджиев.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.