Цацаров: Президентът просто изпълни Конституцията (ОБНОВЕНА)

Цацаров: Президентът просто изпълни Конституцията (ОБНОВЕНА)

Президентът Румен Радев е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията, да не подпише указа за избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров.

"Президентът просто изпълни Конституцията. Конституцията дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така: Президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос", коментира Цацаров.

"Благодаря на президента, защото

спази Конституцията и се произнесе

в обозрим срок, както казва.

Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която явно седи зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. И на последно място мога да кажа, че благодаря на целия ВСС - тези, които гласуваха за мен на изслушването, и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания. Процедурата продължава. Надявам се, че ВСС ще продължи по този начин - със спазване на закона и провеждане на открита и публична процедура".

Според Цацаров ВСС може да се произнесе за избора на нов главен прокурор веднага след публикуването на отказа на президента в Държавен вестник.

Заедно с Гешев двамата участваха в парламента в регулярна среща с представители на Венецианската комисия. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира във Варна ситуацията с избора на нов главен прокурор, след връщането за прегласуване от президента. Чолаков каза още, че в понеделникът изтича срокът за оспорване на решенията от местните избори, но в някои съдилища има вече по 10-11 дела. Все още обаче не е образувано дело за касиране на избора на Йорданка Фандъкова за кмет на София.

„Президентът не изненадва

никой с това свое действие.

По-скоро аргументите му за връщане на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор са политически. Той критикува изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието, че не е предложил алтернативна кандидатура“. Това заяви пък пред Нова телевизия бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. По думите му никъде не е забранено институциите, които официално го подкрепиха, да изразят мнението си за работата с него.

„Има гласове, които подшушват за бъдещо действие на президента срещу ВСС“, каза още той.

„Създаде се впечатлението, че президентът действа в зависимост и под натиск. По отношение на мотивите – виждате, че те се концентрират в три направления. На първо място, че няма алтернативни кандидатури. Такова изискване за процедурата няма.

Нито Конституцията, нито Закона за съдебната

власт изисква да има две или повече кандидатури.

Не виждам с какво е нарушена Конституцията“, категоричен бе проф. Киров.

„Президентът Румен Радев върна избора на нов главен прокурор за ново гласуване във ВСС. На специална пресконференция той обяви, че няма да подпише указа за назначаването на Иван Гешев. Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви“, коментира пък пред bTV Димитър Узунов, бивш представляващ ВСС.

При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той. Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов.

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури.

Тези, които днес са недоволни,

и тогава не бяха доволни.

Следователно не е това истинският мотив“, на мнение е Узунов. Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров. Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

“Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив – не разбирам това“ коментира още Димитър Узунов.

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“. Това коментира пред БНР и Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер. В предаването „Преди всички“ проф. Герджиков подчерта: „Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи. Това вече е личен избор на министъра. Може би обаче това решение не е най-доброто, но то съществува“.

Според Герджиков

няма пречка ВСС да се събере и

да прегласува решението си.

„Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път, резултатът ще бъде същият“, обясни той.

На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било „удар във въздуха“.

Очаква се днес Висшият съдебен съвет да вземе отношение по казуса. Вчера държавният глава изрази опасения, че в процедурата по избор е участвал само един кандидат. По Конституция, президентът има право само веднъж да върне решението на ВСС. От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че отново ще гласуват за кандидатурата на Иван Гешев и отново ще предложат на държавния глава да подпише Указ за назначаването му.

Красимир Каракачанов: Нека не драматизираме решението на държавния глава

Нека да не драматизиране решението на държавния глава Румен Радев за неподписвамето на указа за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

За това призова вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов на влизането си в Народното събрание за парламентарен контрол. Той смята, че ако нещо не се промени и няма нова процедура за главен прокурор, ВСС ще потвърди своето решение за Гешев.

Според Каракачанов неподписването на указа за Гешев от страна на президента е негово конституционно право. На въпрос дали трябва да бъде издигнат нов кандидат за главен прокурор, Каракачанов отбеляза, че не е приет нито на НС, министъра на отбраната или на Министерски съвет.

Красимир Ципов: Това е конституционно правомощие на президента

"Това е конституционно правомощие на президента. От тук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС", коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

"Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промени в Конституцията и Закона за съдебната власт. Именно тези които протестират срещу избора на главен прокурор бяха в основата на тези предложения визирам представители на Демократична България. По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат – това е законова възможност, не задължение на правителството. Всички представители казаха, че ако бяхме упражнили такова правомощие щяха да възникнат много въпроси", заяви още депутатът. Ципов отказа да коментира дали ако процедурата започне отначало ще излязат с номинация.

Хамид Хамид: Депутатите не трябва да се месят в тази тема

"Още в началото казах, че народните представители не трябва да се намесваме в темата относно избора на главен прокурор, защото сме извън цялата процедура за избор на главен прокурор". Така коментира решението на Румен Радев да върне на ВСС кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам. Всеки коментар на всеки политик, докато не е приключила тази процедура е намеса затова отказвам да коментирам", категоричен бе Хамид.

Корнелия Нинова: Не даваме съвети на президента

"Не си позволяваме да даваме съвети на президента, той изпълни конституционната възможност, която му е дадена. Аз бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група преди 3 месеца от трибуната на парламента - че състезание само с един участник не е истинско състезание". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира решението на Румен Радев да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание бе премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите или от правителството. Била съм доста остра в това изказване и сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе и втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в уговорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито на предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес. Уважаваме решението на президента, той има това право по Конституция. Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии. Не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат водени единствено от закона, от вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират", заяви още Нинова. На въпрос на журналисти дали вижда политически мотиви в решението на президента, соцлидерката отговори: "Не, виждам конституционни".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.