Уранът във водата на Хасково все още е над нормите

Уранът във водата на Хасково все още е над нормите

Пробите за уран във водата на Хасково все още са лоши и водното дружество засега няма да настоява да бъде вдигната забраната на РЗИ за пиене и готвене от чешмите. ВиК Хасково е разсрочило августовската си сметка за ток, която е надхвърлила 1,1 млн. лева с ДДС. Дружеството иска и обновяване на част от помпите с по-икономични.

Това съобщи новоназначеният директор Божидар Желязков.

„4 от помпите на станциите „Ябълково“ и „Източна“ са много стари, амортизирани  и изключително енергоемки. Това е един от начините да намалим  разходите  за електроенерия,  които през последните месеци рязко се увеличават.

Разчитаме на помощ от холдинга за нови помпи. Ще оптимизираме работата на помпените станции, има места, на които може да се ползват  по- ниски мощности. Това няма да се отрази на водоподаването за абонатите“, допълни инж. Желязков.

1,1млн. лв. е сметката за ток за август. Почти половината от нея е платена, останалата е разсрочена. Вероятно сумата за септември ще е 1.3-1.4 млн. лв. Тя също ще се разсрочва, смятат от ВиК-Хасково.

Дружеството, доставчик на ток от свободния пазар, което е спечелило обществената поръчка през февруари т.г. , се е отказало. Класираното на второ място – ЧЕЗ, не е съобщило дали ще поеме поръчката, предстоели още разговори.  

Най-вероятно ВиК-Хасково ще остане с доставчик от последна инстанция, а това е най- скъпият  ток. Разликата между двата доставчика е 50 лв. на МВч. Около 3 млн. МВч харчи дружеството, защото водата е над 98 процента на помпи.

„Цената засега няма да бъде вдигана, както бе предвидено, защото бизнес планът не е одобрен“, увери новият управител.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.