Управителят на БНБ единствен в Европа получи най-високата оценка от Global Finance

Управителят на БНБ единствен в Европа получи най-високата оценка от Global Finance

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев е отличен с най-високата оценка A в годишната класация на престижното издание Global Finance. Гуверньорът на БНБ е единственият от Европа, който получава оценка А.

С такава оценка са и централните банкери на Австралия, Южна Корея, Тайван, Бразилия, Чили, Кувейт, Малайзия, Мароко и др. Иначе на Стария континент гуверньорите в Чехия, Грузия, Исландия и Русия също са с А, но имат и минус.

От изданието посочват, че банкер №1 и ръководената от него централна банка са приложили широк спектър от мерки на стойност около 5.1 млрд. долара, за да насърчат банките да отпускат заеми на потребители и бизнес, особено на малки и средни големи предприятия (МСП) и микропредприятия. Сред тези мерки са въведеният временен мораториум върху заемите, запазване нивото на антицикличния капиталов буфер на банките. Българската народна банка договори и суап линия за 2 млрд. евро (2,35 млрд. долара) с Европейската централна банка (ЕЦБ) за толкова дълъг период, колкото е необходимо, за да осигури достъп до ликвидност. Въпреки намаляването на икономиката с 10% през второто тримесечие, според оценките на МВФ, анализаторите на ING казват, че България се е представила най-добре в сравнение с повечето други икономики на ЕС за същия период.

В класацията за централни банкери участват повече от 90 страни. Оценките са базирани на скала от “A” to “F”, като се взимат предвид резултатите и успеха в области като контрол на инфлацията, цели за икономически растеж, стабилност на валутата, управление на лихвите. A e най-високата оценка в скалата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.