Управители на 4-звездни хотели само висшисти с чужд език

Управители на 4-звездни хотели само висшисти с чужд език

Предлагат регламентация на безопасната експлоатация на басейните

Управители на 4-звезден хотели само висшисти с чужд език ще могат да стават само висшисти с четиригодишен стаж в сферата на туризма. Това се предлага в един от публикуваните за обществено обсъждане два проекта на наредби на ресорното министерство.

Единият е за Наредба за определяне на категория, отказ, понижаване, cnиpaнe действието и прекратяване на определената категория на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Втората е за правилна и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към местата за настаняване са публикувани за обществено обсъждане (съответно до 10 юни и до 23 май) на интернет страницата на министерството и на Портала за обществени консултации към министерския съвет.

В доклада на министъра на туризма Николина Ангелкова до МС по проекта за Постановление за МС за приемането на Наредба за категоризацията се посочва, че някои от изискванията в сегашната наредба са прекомерни, някои са неуместни, а други - трудно приложими или направо невъзможни за изпълнение през цялото време на упражняване на дейността. В проектонаредбата са облекчени са изискванията към персонала на хотелите, като такива остават само за управителите. Изискванията за професионална и езикова квалификация на управителите на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения стават: за категория 1 звезда - средно образование, за категория 2 звезди - средно образование и 1 година стаж в туризма, за категория 3 звезди - средно образование, 1 година стаж в туризма и владеене на 1 чужд език, за категория 4 звезди - висше образование, 4 години стаж в туризма и владеене на 2 чужди езика, за категория 5 звезди - висше образование, 5 години стаж в туризма и владеене на 2 чужди езика.

Доста от действащи до момента изисквания, които са били актуални преди години, ceгa се премахват поради отпаднала необходимост.

Премахнати са и изисквания, които във времето са показали, че са ненужни като изцяло са съобразени предложенията от общините, категоризиращи звена съгласно Закона за туризма за обектите от клас "Б", посочва в доклада си до правителството министърът на туризма.

По отношение на апартаментните туристически комплекси е преценена и съответно е предложена възможността за припокриване с изискванията към хотели, но е отчетена и спецификата им, която е наложила тяхното отделяне като самостоятелен вид обект. По-специфичните изисквания към тях са свързани с изграждането на обекта, с оглед въвеждането на съставните му части в експлоатация като жилищни сгради.

Целта на Наредбата за басейните е регламентиране на правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване. С наредбата се определят изискванията за правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на елементите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване. В допълнение на това са определени лицата, чиято отговорност е осигуряването на тези дейности - собственикът на обекта или съответно лицето, на което са предоставени права за ползване върху обекта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.