Управител на медицински център и известен хирург са първите ваксинирани в Добрич
2

Управител на медицински център и известен хирург са първите ваксинирани в Добрич

Д-р Искрен Димитров, управител на Медицински център „Вива Феникс“ и един от най-авторитетните хирурзи у нас – проф. Енчо Калчев, бяха първите ваксинирани срещу корона вируса днес в Добрич. Точно в 08.30 ч., в имунизационния кабинет на РЗИ ваксината бе поставена на д-р Димитров. „За мен това е и желание, и необходимост, и убеденост, и безусловна вяра в медицинската наука – нещо, което имаме възможност ежедневно в практиката си да проверяваме.

Затова аз без колебание пристъпвам към този избор. Още повече, че моята професия и специалност – уши, нос и гърло, е високо рискова и ние сме в непосредствена близост с пациентите, което поставя в риск и нашето здраве, и здравето на нашите близки. Като управител на медицинско заведение се чувствам задължен да дам пример“, каза д-р Димитров и посъветва всички, които имат възможност и нямат противопоказания, да се ваксинират. Що се отнася до страха от страничните ефекти, той отговори така: „Както винаги, в медицината се налага да избираме по-малкото зло. Дори един антибиотик, като ви изпишат и прочетете страничните действия, ще видите колко много и опасни са те. Надяваме се, че антителата от тази ваксина ще ни защитят и рискът от този страшен фатален край, който ни грози при инфекция от корона вирус, ще намалее 20 пъти“.

83-годишният проф. Енчо Калчев бе ваксиниран в МБАЛ Добрич в 09 ч. Той е изтъкнат хирург с 60-годишна практика. В момента оперира в болницата в Балчик. „Има хора, които за всичко се колебаят. Аз съм хирург, практикувам агресивна медицина и би следвало повече да се съмнявам. От личен опит знам, че ваксините са спасили човечеството. Това е наука и това може и да спре тази напаст, която разби целия ни начин на живот“, заяви проф. Калчев.

130 ваксини са пристигнали в Добрич. Желаещите медицински лица са разпределени по график за 5 дни в двата кабинета в РЗИ и в МБАЛ, каза директорът на РЗИ Добрич, д-р Светла Ангелова. Според нея, 470 – 500 медици от областта са изявили желание да се ваксинират, което представлява 1/3 от всички работещи в системата. Това обаче е изключително динамична цифра, подчерта д-р Ангелова. Едни от медиците в началото са се въздържали заради липса на характеристика за продукта, която вече я има; други пък в момента боледуват. Втората доза на ваксината трябва да бъде поставена след 21-вия ден от първата, което за Добрич е 18 януари.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.