УНСС влезе в мрежата на европейските университети

УНСС влезе в мрежата на европейските университети

Днес Европейската комисия обяви резултатите от втората покана за набиране на проектни предложения „Европейски университети“ – водеща инициатива на ЕС за изграждане на университетите на бъдещето. Заедно с други водещи европейски университети в областта на икономиката и социалните науки УНСС създаде ENGAGE.EU - мрежа от седем университета, които споделят европейски ценности и глобална перспектива, и са алма матер на общо над 100 000 студенти, съобщават от вуза.

Университетската мрежа ще предоставя на европейските граждани набор от компетенции, необходими за справяне с основните социални предизвикателства, пред които е изправена Европа: цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, застаряване на населението, миграция и др. В нея влизат University of Mannheim (Германия) – координатор, Luiss Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (Италия), NHH Norwegian School of Economics (Норвегия), Tilburg University (Нидерландия), УНСС (България), University Toulouse 1 Capitole (Франция) и WU Vienna University of Economics and Business (Австрия). 

Седемте университета обединяват усилия, за да постигнат уникална синергия от своя безценен опит, като издигнат съществуващото сътрудничество на качествено ново ниво, ръководено от обща цел, единен подход и запазване на автентичността на всеки от партньорите.

Основната цел на ENGAGE.EU е да превърне своите студенти в  социално ангажирани европейски граждани с широко въздействие върху развитието на съвременното общество. Изграден върху солиден фундамент в областта на икономиката и социалните науки, алиансът преследва три взаимосвързани специфични цели: (1) ангажиращо обучение, (2) ангажиращи научни изследвания иновации и (3) ангажиране в обществените проблеми. Тези цели ще бъдат постигнати посредством:

  •  създаване на съвместен ENGAGE.EU виртуален кампус с общ каталог на курсове и множество възможности за физическа и виртуална мобилност, специфични университетски курсове и широко предлагане на микро-квалификации за обучаващи се от всички възрасти и квалификации;
  • учредяване на ENGAGE.EU тинк-танк (Център за напреднали европейски изследвания на социалната промяна), който създава споделени бази от знания и нови формати за научни изследвания с цел укрепване на връзките между изследователи, студенти и заинтересовани страни – бизнес, нестопански организации и публични институции;
  • развитие на ENGAGE.EU лаборатории за студенти, самостоятелно учащи през целия живот, изследователи, иноватори и различни организации като иновативни модели на сътрудничество за решаване на реални проблеми с помощта на знанието, както и за съвместно създаване за ново обучение на европейските граждани и 
  •  разработване на ENGAGE.EU дуални обучителни програми, които интегрират заинтересовани страни извън академичните среди като партньори в обучението, изследванията и иновациите, насърчавайки регионалната и международната отговорност в развитието на личностни и професионални компетенции.

Тригодишният проект е резултат от съвместните усилията на международен екип от експерти. Доц. д-р Михаил Мусов координира работата на българския екип в състав: проф. д.с.н. Елка Тодорова, проф. д-р Камелия Стефанова, доц. д-р Венелин Бошнаков, доц. д-р Светла Бонева, доц. д-р Мартин Осиковски, д-р Росица Велинова и д-р Савена Борисова. Проектът предоставя уникална възможност за апробиране на нови модели на образование и научни изследвания и за анализ на техния потенциал за по-нататъшното повишаване на качеството, международната конкурентоспособност и привлекателността на европейското висше образование. УНСС кани заинтересованите страни да следят проектните дейности и да допринесат за успеха на всички Европейски университети в предстоящите предизвикателства, допълват от вуза. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.