УНСС пред фалит, правят  му финансова инспекция

УНСС пред фалит, правят му финансова инспекция

Университетът за национално и световно стопанство обяви, че е заплашен от фалит, ако не получи обещаното от държавата финансиране за новия си корпус. Междувременно от Министерството на финансите съобщиха, че се предвижда възлагане на финансова проверка на ВУЗ-а за обществената поръчка за новата сграда.

В отворено писмо от УНСС обясниха, че през декември 2016 г. е подписан договор за строителство, чието финансиране трябва да бъде осигурено по две линии – 4,5 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж“ и 7,5 млн. лв. съфинансиране от Министерството на финансите (МФ) чрез Министерството на образованието – по 2,5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. През 2018-а обаче средствата не били осигурени. Ако университетът не намери 10,3 млн. лв., с които да се продължи и завърши строежът, има риск сметките му да бъдат запорирани. Ще бъдат загубени и 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, обясниха от УНСС.

В отговор от МФ потвърдиха поетия ангажимент за осигуряване на до 7,5 млн. лв. Това обаче трябвало да стане едва след усвояване на предвидените 4,5 млн. лв. по ОПРР, което към момента не се е случило. „Считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ“, посочиха от МФ. От ведомството уточниха още, че не могат да подкрепят искането за допълнителни средства на базата на сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата изпълнител заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.