УНСС прави 9 дигитални класни стаи и 3 лаборатории по проект на ЕС

УНСС прави 9 дигитални класни стаи и 3 лаборатории по проект на ЕС

Университетът за национално и световно стопанство спечели 4 993 047 лв. европейско финансиране за проекта „Икономическо образование в България 2030“ по Процедура „Модернизация на висшите училища“ на ЕС, съобщават от вуза.  Благодарение на него ще ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес.

В проекта участват още 3 университета – Стопанска академия „Д. А. Ценов”- Свищов, Национална спортна академия “Васил Левски”  и Бургаски свободен университет СУ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Него ръководител е ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той заяви, че модернизацията на университетите и висшето образование в България безспорно е важен проблем, определящ мястото на университетското образование в ЕС. „На този основа, като водещ университет в България, УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат съизмерими с програми в Европейски университети“, коментира той. Актуализирането и модернизирането на тези програми ще бъде внедрено и в останалите водещи на регионално равнище университети – СА-Свищов, НСА и БСУ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация.

Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Според координатора на проекта от страна на УНСС проф. д-р Николай Щерев друга важна проектна дейност е свързана с изпълнението на Европейската политика за предприемачество и иновации на студентите и преподавателите чрез създаване на отворени центрове за насърчаване на свободното споделяне на идеи и развитието на предприемачески умения.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. Очаква се той да увеличи делът на студентите записани в курсове, преподавани чрез дигитално образователно съдържание.

По отношение на включените в операцията професионални направления се очаква рейтингът на съответните висши учебни заведения да бъде повишен с 10% като за УНСС промяната е от 1.51 на 1.66.

За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението в УНСС и в България по Икономика, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и партньорите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.