Университетът в Русе изобрети маска срещу патогени и вируси
2

Университетът в Русе изобрети маска срещу патогени и вируси

Русенският университет изобрети предпазна маска за лице срещу патогени и вируси. Автор на концепцията е инж. Койчо Митев , а вчера бе подадена заявка за патент в Патентното ведомство на България, съобщи на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Христо Белоев.

Екипът се състои от 14 души, като в него участват освен учени от Русенския университет също и от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Техническия университет в столицата. По изобретението се работи от пет месеца.

Разработката представлява предпазна маска за лице от най-малко един слой текстил. Новото е, че от двете й страни на вакуумна инсталация е поставено нанопокритие от два различни метала. При предложеното решение това са сребро и титан. Според авторите недостатък на широко използваните сега маски е, че вирусите, попаднали върху тях, остават жизнеспособни. При новия модел те се унищожават.

„Когато имаме два метала, между тях се създава електрически потенциал. През влажните зони, които се получават при носенето на маската, преминава електрически ток. Той унищожава патогените и вирусите. Така филтърът работи като галваничен елемент в двете посоки – от и към този човек, който е сложил предпазната маска на лицето си“, обясни същността на изобретението инж. Митев.

Изработени са маски от местна шивашка фирма с вносен плат, а нанасянето на нанопокритието става в Русенския университет. В  Софийския университет се проверява дали вирусите на повърхността умират, а в Техническия университет са създали устройство, с което се измерват минитоковете, протичащи между титана и среброто.

Изобретението е във фаза изследване и още не може да се каже кога и дали ще намери широко приложение в практиката. Няма предположения и за цената. Според авторите филтърът може да се използва и при производството на защитни облекла за хора, работещи в силно заразна среда.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.