Университет дари 100 бона на бургаската болница

Университет дари 100 бона на бургаската болница

Бургаският университет „Проф. д-р Асен  Златаров“ обяви, че ще дари 100 000 лева на държавната болница в морския град. Решението за паричното дарение бе взето единодушно от академичния съвет на университета по предложение на проф.  Ованес Гаро Мекенян. Средствата ще бъдат отделени от бюджета на Лабораторията по математична химия и са предназначени за закупуване на мобилен рентгенов апарат и консумативи.

"С дарените средства ще закупим мобилен рентген тип „Кугел“, който  може да бъде пренесен до леглото на всеки болен и рентгеновата снимка да се направи на място при съмнения за пневмония, която често се предизвиква от  вируса Ковид-19. Така няма да се налага заразените пациенти да бъдат вдигани от леглата си и водени  през коридорите до стационарния рентген, което създава  риск от пренасяне на заразата сред други пациенти и медицински персонал.

Планираме да закупим също и монитори за непрестанно 24-часово наблюдение на жизнените показатели на пациентите като сърдечна дейност, дихателни и други функции на организма, както и инфузионни помпи, чрез които  се подават различни лекарства в зависимост от промените в състоянието на пациентите", каза  изпълнителният директор на УМБАЛ-Бургас, д-р Бойко Миразчийски. Той допълни, че дарението от университета  е много важно  и изключително навременно за ситуацията  на пандемия и горещо благодари на академичното ръководство на Университет „Проф. д-р Асен Златаров 

Поморийският търговец Грудимир Грудев дари  дезинфекционни препарати за нуждите на Общинската администрация. Чиновниците получиха от него 80  опаковки с антибактериален гел в разфасовки от 150 мл и 15 литра препарат за почистване на повърхности.
„Изключително много благодаря на поморийската фирма „Азимут-6000“ ЕООД за направеното дарение. Но най-вече благодаря за примера как в трудни моменти можем да бъдем обединени и да си помагаме. Този жест за нас е много важен, защото всичко, което в момента успява да осигури Общината, приоритетно се насочва към нуждите на МБАЛ, лични лекари и Полиция. Дарените консумативи ще се използват най-вече от служителите в администрацията, които контактуват с граждани“, каза кметът на Поморие Иван Алексиев.Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.