Универсален боец – една жена в артилерията
15

Универсален боец – една жена в артилерията

Бъдещият офицер Веска Даскалова от ученичка мечтаела за кариера в Българската армия

От север се задава тежка верижна машина, а върху купола му – дребничка фигура. Като наближи „танкът“, се вижда, че е 122-милиметрова гаубица 2С-1 „Гвоздика“. Върху купола е крехко момиченце, старшина Веска Даскалова, която пет години е вървяла към днешния ден – момента, в който ще се яви на държавен изпит по специалността „Полева артилерия“ в базирания в Шумен факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Веска е командир на разчета, козирува, докато машината минава покрай маскировъчната шатра, в която са се разположили министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и част от генералитета.

Като в спектакъл на сцената за два часа ще видим старшина Даскалова в няколко роли-първо е мерач на СПГ-9 – противотанкова гранатохвъргачка, после на купола на гаубицата, след това „затворач“ в разчета на Д-20 – 152-милиметрово оръдие гаубица, най-тежката артилерийска система на въоръжение в Българската армия с над 15 километра далекобойност. Накрая – последната роля - командир на взвод за разузнаване и управление на артилерийско формирование.

Универсален боец, калибър 153 см.

Толкова е висока, но в следващите часове ще покаже устойчивост, мъжество и височина на характера. Уж се притеснява, но не трепва особено нито пред министъра, нито пред началника на отбраната. Закалена е отдавна, коментират офицери от Шумен, които я познават.

Веска се явява с още трима курсанти пред държавната комисия, която ще ги изпитва. Тегли първи билет – първия. „Е трябваше да си помислите малко“ – гледа да разчупи леда министърът на отбраната Красимир Каракачанов, защо първия? Аз съм първи номер – отговаря старшина Даскалова. Рапортува, че е разбрала задачата и иска от министъра разрешение да пристъпи към изпълнението й. Задачата е сложна. Трябва да направи нужните изчисления, след което командваният от нея взвод да произведе четири изстрела – т. н. репери. Доколкото аз го разбирам, това са четири контролни изстрела, които поставят „репери“, нещо като жалони, които „калиброват“ стрелбата.

Старшина Даскалова дава команди, телефонистът предава на разчета, изстрели – първи, втори, трети, четвърти… Дотук успешно. Отчетени са метеорологичните условия, теренът. Навън вали, духа вятър – всичко има значение. И тука е тънкият момент. След четирите произведени изстрела началникът на изпитните стрелби кани при бусолата (прибора за гледане и прицелване на разстояние) министър Красимир Каракачанов и му предлага да избере в отдалечената на километри поляна обект, който изпитваната курсантка да порази. Ей това – сочи Каракачанов. Старшина Даскалова поглежда през бусолата – трябва да запомни върху какво е спрял „кръстчето“ вицепремиерът, да го нанесе после върху карта, да направи съответните изчисления за корекция на стрелбата и да порази целта. Чертае, командва, телефонистът предава. И след малко се чува „цел!“. Целта е поразена от първия път. По всички показатели старшина Веска Даскалова получава „Отличен“ 6.

Да стане офицер била ученическа и единствена мечта на Веска в родния й Лясковец. Там завършила средното си образование. В семейството нямало военни, но тя си набелязала Националния военен университет. А имала ли е други желания? „Съвсем не! – отговаря по устав курсант Даскалова. „Бях си решила да кандидатствам единствено в НВУ. Това ми беше голяма мечта, а стимулът – сигурна работа, перспектива за кариерно развитие, а отделно, както виждате има и много адреналин. На мен това много ми харесва, не е еднообразна работата. А реших да запиша „Полева артилерия“ заради предизвикателството,

това е по-типична мъжка професия, но на мен ми допада – и адреналинът, и големите машини

допълва жената боец.

През годините имало много трудности и предизвикателства, но най-запомнящ и сериозен се оказал в крайна сметка държавния изпит, който се наложи да държи в присъствието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. „Пет години се обучаваме тук заради този момент“.

Как вижда бъдещето си след 1-2-3 години? „Надявам се тогава вече да съм старши лейтенант, може би взводен командир.“ – разсъждава момичето. Като мине във вторник държавният изпит започва подготовката за изпита по английски език, след това по физическа подготовка във Велико Търново. „И на 24 юли, дай Боже да сме живи и здрави е производството в София ще бъде произведена в лейтенант. На 24 е големият момент!“ – ентусиазира се старшина Даскалова.

Въпросът за ръста не я смущава – често я питат. 153 сантиметра понякога и създават проблеми, понякога проблеми на колегите и. Заради бусолата. Колегите й трябва да се съобразяват с нея и когато работят да се привеждат към прибора. „Но те са свикнали. Но в момента нищо не мога да погледна, вижте, колко е високо, днес малко не се съобразиха.“ – усмихва се момичето.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.