0

Т ази сряда United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви, че е завършила придобиването на гръцкия телекомуникационен оператор Wind Hellas.

 

Тази сряда United Group, водещият доставчик на телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа, обяви, че е завършила придобиването на гръцкия телекомуникационен оператор Wind Hellas.

 

United Group ще обедини Wind с Nova, за да създаде конвергиран оператор със силно присъствие в гръцките домакинства, който ще бъде играч номер две на пазара както на фиксирани услуги, така и в услугите за платена телевизия.

Подчертавайки значението на Гърция за United Group, базираната в Нидерландия компания ще инвестира поне още 1,3 милиарда евро в страната през следващите пет години, като се съсредоточи върху приоритети като разширяване на оптичната си мрежа, разгръщане на 5G и платена телевизия.

Към днешна дата United Group – чиято оптична мрежа от следващо поколение е най-голямата в региона – е инвестирала 1,4 милиарда евро на гръцкия пазар. Това е сред най-големите инвестиции, направени в Гърция през последните години.

Значителна сделка

"Придобиването на Wind Hellas е важно събитие за United Group и гръцкия телекомуникационен пазар. Правим нова стъпка в ангажимента си да доставим на гръцките потребители пълен асортимент от най-добрите продукти и услуги, които нашата индустрия може да предложи", каза главният изпълнителен директор на United Group Виктория Боклаг.

"Дигитализацията и изграждането на покритие с оптична мрежа в Гърция са в процес на създаване. Чрез инвестициите, които правим и чрез прилагане на нашия значителен експертен опит от осем пазара, ще изиграем ключова роля и на двата фронта, доставяйки невероятни продукти и най-доброто клиентско преживяване на гръцките потребители и бизнес клиенти", добави Боклаг.

Промяна в управлението на Wind Hellas

United Group заяви, че изпълнителният директор на Wind Hellas Насос Заркалис незабавно ще отстъпи от позицията си. Изпълнителният съвет на United Group благодари на Заркалис за лидерството му в продължение на повече от десетилетие и за това, че ръководи трансформацията на Wind Hellas в динамичен бизнес, който осигурява най-доброто потребителско изживяване. Заркалис ще остане в качеството си на съветник на Управителния съвет в продължение на три месеца, за да съдейства през преходния период.

Финансовият директор Харис Кириакопоулос е избран да наследи Заркалис като главен изпълнителен директор. Той ще бъде отговорен да гарантира, че Wind Hellas продължава да изпълнява своето търговско и оперативно представяне, като същевременно ще помага за  планирането на предстоящото сливане с Nova.

United Group добави, че разработването на детайлен план за интеграция е приоритет пред мениджмънта на Групата, както и пред локалния управленски екип.

United Group навлезе на гръцкия пазар през 2020 г. с придобиването на Nova, компанията, която въведе платена телевизия и интернет в Гърция. Оттогава тя предприе редица значителни стъпки, за да засили присъствието си на местния пазар, като сред тях е ребрандиране на бизнеса и въвеждане на EON TV, най-популярната телевизионна платформа в региона.

Последната стъпка на компанията, придобиването на Wind Hellas, добавя още 3,4 милиона единици, генериращи парични потоци (RGUs*) към United Group, с които общата сума на Групата е 15,2 милиона RGUs, включително 4,7 милиона в Гърция.

 

*Единица, генерираща парични потоци (RGU) е индивидуален абонат на услуга, който генерира периодични приходи за компания