Приключи умъртвяването на животните и в свинефермата в село Голямо Враново, в която бе обявено огнище на африканска чума. Това съобщи на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Вчера са били умъртвени последните животни от стадото, което наброяваше 30 000 глави. С това стопаните окончателно изгубиха битката за спасяването на 17 000 здрави свине, които не заболяха от чума и след преминаването на инкубационния период от 21 дни. Огнище във фермата бе обявено на 26 юли. Незабавно бяха унищожени контактните животни, след което управата на обекта направи постъпки за запазване на част от поголовието, но властите не разрешиха да се направи изключение.

С избитите в Голямо Враново животни броят на унищожените заради африканската чума свине в Русенска област става 93 160. Нови огнища не са потвърдени нито при дивите прасета, нито в останалите ферми.В региона незасегнати от болестта остават единствено свинекомплексът в село Юделник с 18 000 животни и двете по-малките ферми с по 1500 прасета в селата Щръклево и Писанец.

Русенска област, в която бе съсредоточено 20 процента от свиневъдството у нас, е най-засегнатата от африканската чума. Три големи свинекомплекса бяха поразени – в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново, в които общият брой на отглежданите животни бе над 85 000.

До момента са изплатени по 300 лева за дезинфекция на 640 стопанства от тип „заден двор“. Предстои още 147 души от областта да получат тази помощ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.

4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Производителите на плодове и зеленчуци ще могат да се възползват от 4 пъти по-голям бюджет през 2020 г. по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. През 2019 г. в направлението беше разпределен ресурс от 3,6 млн. лв. За настоящата бюджетът е увеличен на 18,6 млн. лв., съобщи ДФЗ.

В Берлин министър Танева обсъжда ваксина срещу АЧС

Земеделският министър Десислава Танева ще обсъди възможността за създаване на ваксина срещу африканската чума по свинете (АЧС) със свои колеги от Германия, Австралия, САЩ, Корея и Китай на Международното изложение „Зелена седмица“ 2020 в Берлин, съобщи БТА.