0

П рез ноември има достатъчно дни, подходящи за работа в овощната градина, които трябва да се използват най-рационално.

През ноември има достатъчно дни, подходящи за работа в овощната градина, които трябва да се използват най-рационално.


Продължава извършването на агротехническите мероприятия, които имат съществено значение за здравословното състояние на овощните и ягодоплодните растения за следващия вегетационен период. Ако вече не сте приключили с беритбата на късните сортове ябълки, круши и дюли, със засаждането на нови овощни дървета, с пръскането на ябълките и крушите с карбамид, с есенната обработка на почвата и др., крайно време е да ги извършите през този месец, пише Националната служба за съвети в земеделието.
Срещу болестите
След листопада се събират и изгарят или заорават листата в почвата, за да се унищожи заразата в тях от струпясването по ябълката, крушата и бадема, червените листни петна по сливата, антракноза и бактериоза по ореха и други икономически важни болести.


Изрязват се и се изгарят заразените от брашнеста мана леторасти на ябълката и прасковата, заразените от струпясване, черно гниене и кафяви листни петна по крушата, нападнатите от съчмянка леторасти на костилковите видове и бадема, заразените от кафяво гниете по семковите и костилковите овощни видове леторасти, на ореха от антракноза и бактериоза, и др.
Гъсеници
За унищожаване на зимуващите гъсеници на ябълковия, сливовия и ореховия плодов червей, крушовия пъпкопробивач, кръгломиниращия молец, ябълковата стъкленка, крушовите бълхи и др., е необходимо да се остърже, събере и изгори старата кора от ствола и дебелите клони на овощните дървета. Остъргването се извършва с тъп нож, без да се засяга ликовата част на кората.
От овощните насаждения се изкореняват и веднага изнасят и изгарят изсъхналите и загиващи дървета от апоплексия и бактериално изсъхване, силно заразените от огнения пригор, заразените от вирусни болести, нападнатите от дървесинояди, корояди и други вредители. Оставени в овощната градина те са източник на заразяване на здравите дървета.
Задължително трябва да се напръскат костилковите овощни видове за предпазването им от къдравостта по прасковата, ранно кафяво гниене и др., ако това не е извършено през октомври с 2% бордолезов разтвор. Дърветата се обливат добре.
Преди студовете
Преди настъпване на зимните студове стъблата на младите дървета се обвиват с хартия, полиетиленово платно и други материали за предпазване от зайците и от силните зимни мразове. Стъблата и дебелите клони на плододаващите дървета се варосват с разтвор, приготвен от 2,5 кг гасена вар + 0,5 кг син камък, за предотвратяването на напукването на кората от зимните мразове.

Оранжерията се пръска с разтвор от формалин

Оранжериите до 1 декар се пръскат с 1% разтвор на формалин, след което оранжерията се затваря за 1-2 денонощия и се проветрява. За големи оранжерии, на които проветрителната инсталация е в пълна изправност, формалинът се внася чрез изпаряване в норма 60 л за 3000 куб. м въздушно пространство. За всеки литър формалин се прибавя по 100 г калиев перманганат. Получава се много бурно изпаряване на течността. Работи се със специално облекло и противогаз. Оранжерията веднага се затваря за 1-2 денонощия, след което се проветрява.

Торете преди дълбоката оран

Освободените от зеленчуците площи се почистват добре от растителни отпадъци. След това се извършва наторяване с оборски тор, фосфорни и калиеви торове преди дълбоката оран. След последната почва се обеззаразява с базамид гранулат срещу нематоди, почвени насекоми и плевелни семена, в доза 30-40 грама на кв. м за по-леки почви и 45-50 г на кв. м за по-тежки. Препаратът се внася в навлажнена почва до 70-75 от ППВ и се смесва с фрезоване. След фрезоването почвата се валира и се покрива с пластмасово фолио. Базамид гранулатът се задържа в почвата до една седмица, след което фолиото се отстранява и почвата се обработва от 2 до 4 седмици след третирането, ако температурите са 5-10 градуса, при по-високи – обработката е по-рано. Зимни култури може да се засаждат най-рано след 20 дни. Третирането се прави веднъж на три години.