0

С ребърната конституция от 1911 г. е сред уникалните документи, които можем да видим на изложбата в Държавна агенция „Архиви“. По повод 70 години от създаването всеки посетител ще види също оригинала на Търновската конституция от 1879 г., Манифеста за провъзгласяването на независимостта през 1908 г. Юбилейната изложба под наслов „Съкровищата на държавните архиви“ бе открита от президента Румен Радев и председателя на ДАА доцент д-р Михаил Груев.

Сребърната конституция от 1911 г. е сред уникалните документи, които можем да видим на изложбата в Държавна агенция „Архиви“. По повод 70 години от създаването всеки посетител ще види също оригинала на Търновската конституция от 1879 г., Манифеста за провъзгласяването на независимостта през 1908 г. Юбилейната изложба под наслов „Съкровищата на държавните архиви“ бе открита от президента Румен Радев и председателя на ДАА доцент д-р Михаил Груев.

Памет

В словото си доц. Михаил Груев изтъкна, че изложбата предоставя светини на българската държавност. Той подчерта и за особено ценните и уникални документи, съхранявани в регионалните архиви, чиито дигитални копия бяха представени в експозицията. Целта на експозицията, обясни той, е да представи най-емблематичната част от документите, които се съхраняват в 29-те архива от системата на държавните архиви. Те са свидетелства за духа на времето и представят историческите процеси на всички равнища - както държавни документи и договори, изиграли огромна роля на политическата международна сцена и пряко свързани с историята на България, така и такива, които отразяват живота и съдбите на обикновените хора - регистри, лични дневници, снимки и др.

Уникати

Сред многото уникални документи, представени на изложбата, се открояват Попгладичовият препис на "История славянобългарска" от 1809 г., снимки и писма на Васил Левски и Стефан Стамболов, дневникът на Ботевата чета, воден от Йордан Кършовски, решението на Първото велико народно събрание за избиране на Александър Батенберг за княз на България, държавният печат от 1879 г., писмо от Гоце Делчев до неговия съратник Никола Александров от Враца, Цетинският псалтир от 1495 г., фермани за строежи на храмове, семейни книги и църковни регистри, множество уникални и интересни фотографии и стари богословски текстове.

 Печат

След откриването на изложбата бе валидирана пощенската марка по повод 70-годишнината на държавните архиви. Печатът бе ударен от президента Румен Радев, доцент Михаил Груев, служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова, главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Деян Дънешки и автора художник Ивелина Велинова.

Хората ще разгледат уникалните документи и през следващата седмица.