Уникален портрет и вещи на Батенберг на търг във Виена
7

Уникален портрет и вещи на Батенберг на търг във Виена

Уникален портрет на княз Александър I Батенберг заедно с княжески регалии и дарове за встъпването му на българския престол се обявени на търг от виенската аукционна къща „Доротеум“.

Портретът представя българския княз в цял ръст, с униформа и медали. Той е с позлатена резбована дървена рамка с корона, скиптър и императорска кълбо. Платното е с размери 157 х 100 см и е рисувано с маслени бои. Портретът е дело на художника Карл Дилиц и датира от 1881 г. Той ще участва в търг на аукционната къща на 28 януари 2019 г. като началната му цена е между 12 000 и 15 000 евро.

В наддаването ще участват и княжески регалии и дарове за възкачването на Александър I Батенберг на българския престол. Сред тях е

овален сребърен поднос филигран с две дръжки от коронацията на Батенберг в Русе

на 29 април 1879 г. В центъра на подноса е гравиран надписа „На Негово Височество Александър I Княз на България от жителите на град Русе“ и български лъв. Подносът е с размери 76.5 x 48 см. Началната му цена е между 3000 и 4000 евро.

В колекцията е включен още един сребърен поднос филигран, върху който е гравирано посвещение на княз Александър I Батенберг от жителите на град Берковица. Той е с размери 43.5 х 35.5 см и тежи 1450 г. В четирите му края има медальони с лъвове. Началната му цена е между 600 и 1000 евро.

На търг е обявен и частично посребрен метален поднос с флорални мотиви, на който е гравирано „В спомен на Александър I Български княз от ловчанските градски жители. 25 юни 1879 г.“. Подносът е с размери 76 x 48 см, а началната му цена е между 200 и 400 евро. „

„Само частно лице може да се яви. Държавна структура по закон няма как да играе на такъв търг" коментира пред „Фокус“ доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

„Всъщност наш служител ги откри в сайта на въпросната аукционна къща и

веднага уведомихме Министерството на културата,

по-точно Инспектората към него, за да видим има ли някаква възможност да придобием тези предмети“, обясни доц. д-р Петрунова. „Лично аз, като директор на музея, се интересувам от три от предметите. Единият от тях е портретът на Александър I Батенберг с короната. Ние имаме такъв, има второ копие, което се намира в Националния музей, но този с короната, пластично изработена на рамката, е по-хубав“, отбеляза доц. д-р Петрунова, като допълни, че другите ценни вещи са двете табли, подарени на Александър I Батенберг от жители на Берковица и Русе. „Надписите са изписани с кирилица и това са много трогателни вещи. Самите предмети са сецесион, но имат повече емоционална стойност, доколкото показват, че това е първият княз на България, който е бил посрещнат с любов от хората след Освобождението. Това беше причината да информираме министерството, че тече такава акция“, обясни още директорът на музея. По думите й след техния сигнал Инспекторатът към Министерството на културата, е проверил всички юридически възможности за придобиване на реликвите. „Но

нямаме право като предприятия с държавни бюджети да се явяваме на търгове.

Ако се намери някой благороден българин, който иска тези предмети и би ги закупил за България, би било прекрасно“, заяви тя. „Те едва ли имат някаква много висока художествена стойност, нямат и световно-историческа стойност, тъй като малко хора знаят кой е Батенберг и какво значение има за историята“, отбеляза още доц. д-р Петрунова. По отношение на това как са се озовали тези предмети във Виена, тя поясни, че най-вероятно след абдикацията му по настояване на неговия чичо - руския император Александър II, княз Батенберг сам е изнесъл от страната част от личните си вещ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.