Основната задача при отглеждането на женските телета и юници за разплод е да се формират животни със здрава конституция, нормално развитие и добро здраве.

Сполучливото решение на този основен производствен процес оказва съществено влияние върху производствените и икономически резултати на фермата. Целта при избора на системата на отглеждане трябва да бъде осигуряването на добро общо състояние на животните, възможност за повече движение и престой на чист въздух и слънце, намаляване на разхода на труд за обслужване и капиталните вложения и др. Начинът на отглеждане, който в максимална степен отговаря на тези изисквания е свободното отглеждане в различните варианти –боксово, групово, на несменяема постеля, в затворени или полуотворени сгради. Вързаното отглеждане на тази категория говеда не се препоръчва, тъй като ограничава движението и води до по-лошо развитие.

В сгради

При отглеждане в затворени сгради, телетата и юниците трябва да имат свободен достъп до дворчета. През благоприятните сезони или целогодишно, залагането на фуражите може да става на ясли в дворчетата. По този начин в помещенията са разположени само местата за почивка на животните. Използването на затворени сгради при тази категория не е наложително, особено като се има предвид, че до 3 месеца телетата се отглеждат най-често в индивидуални клетки на открито. По-подходящи са полуотворените сгради от различен тип. При тях животните имат възможност по-дълго да престояват на чист въздух и слънце.

Постеля

При свободно груповото отглеждане може да се прилага и вариант на т.нар. дълбока несменяема постеля. Този начин на отглеждане се прилага при полуотворени сгради. При него постелята (слама) не се почиства ежедневно, а на площта за лежане периодично, в зависимост от замърсяването, се настила суха и чиста слама. Обикновено постелята се изкарва веднъж годишно, като това трябва да става през пролетта или лятото, но не и през студените месеци. При този начин на отглеждане телетата се хранят на ясли извън сградата на осигурени площадки за хранене, които се почистват на няколко дни.

Изисквания

Независимо от типа на сградата и начина на отглеждане на разплодните женски говеда трябва да се осигуряват дворчета за движение. При свободното отглеждане на младите говеда за разплод от голямо значение е правилното сформиране на технологичните групи. От това зависи нормалното развитие на животните. При съставяне на групите трябва да се спазват следните изисквания:
- телетата се събират в една технологична група при спазване на норматива за брой, разлика във възрастта и живата маса;
- всички телета постъпват и излизат едновременно от групата;
- всички профилактични и зоотехнически мероприятия се провеждат едновременно за всички животни от групата.
Размерът на технологичните групи зависи от капацитета на фермата и възрастовата категория. При малък брой животни във фермата, групите могат да са по-малки, но добре изравнени по-възраст и жива маса. Не е желателно отглеждането на повече животни в група, това гарантира по-добри производствени резултати.
При отглеждане на женските телета и юници за разплод е най-добре начинът на отглеждане да е еднакъв през всички възрастови периоди. Разликите са единствено в осигурената площ на едно животно и размерите на отделните технологични елементи съобразно с възрастта на животните.

Угояване

Угояването на говедата за месо може да се раздели на два типа в –угояване на ясла и пасищно. Прилаганите начини на отглеждане са в зависимост от типа на угояването.

Пасищно угояване. За нашата страна, а също и други страни с подобен климат изцяло пасищно угояване не може да се осъществи. Прилаганата система се определя като комбинирана –оборно-пасищно угояване. Причината е, че през зимните месеци се налага да се осигури хранене на ясла. Изцяло на паша телетата могат да се отглеждат след навършване на 6-месечна възраст. До тази възраст трябва да им се осигурява допълнително хранене с комбиниран фураж, най-добре стартерна смеска. При породите за месо кравите се отглеждат заедно с телетата до 6-8 месечна възраст. До тази възраст те бозаят от майките и пасат или в зависимост от сезона се подхранват с обемисти фуражи. След отбиването им, което е обикновено през есента, те се хранят на ясла, а през пролетно летния сезон - пасищно. През есента, след прибирането от паша, се хранят на ясла до достигането на желаната жива маса за клане. През пасищния сезон телетата е добре да се групират за пашата, като не бива да се смесват по пол, ако има и женски телета за угояване. На пасищата може да има леки навеси, които да се използват освен при лошо време и за сянка на животните.
Доугояването може да става в затворени или полуотворени сгради. За съкращаване на периода на доугояване е по-добре да се отглеждат в затворени сгради. Това намалява разхода на хранителни вещества за движение и поддържане на телесната температура през зимата.

На ясла

Угояване на ясла. Тази система на угояване цели в оптимални срокове телетата да достигнат живата маса за клане, което води пък до намаляване на разходите за угояване. За постигане на по-висок прираст животните се отглеждат в затворени сгради, без осигуряване на дворчета. Начинът на отглеждане може да бъде свободно или вързано. При свободното отглеждане се прилага най-често варианта на групови боксове. За намаляване на разходите на труд при обслужване на тази категория рядко се използва постеля. Подът може да бъде скаров, като почистването под него може да става по различен начин – със скреперни устройства под скарите, с наклонен под за самооттичане на тора, водна възглавница и др. По-рядко се прилага мобилно почистване с булдозерна лопата. Залагането на фуража освен по традиционните начини с мобилна техника – фуражораздаващи ремаркета, може също да става със стационарна техника – различни лентови ясли, шнекови устройства и други в зависимост и от използваните фуражи за угояване.

Правете групи от по 20 животни

Поенето е с групови поилки, като една обслужва животните от два съседни групови боксове. Отглеждането на телетата за угояване в полуотворени сгради, навеси и др., изисква по-голям разход на фуражи, особено през зимните месеци поради разхода на хранителни вещества за поддържане на телесната температура. При отглеждането в полуотворени сгради обикновено почистването и храненето са с мобилна техника.

По темата: юници разплод
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мият пазари в София всяка вечер

Освен обичайната дезинфекция на Женския пазар, на пазара „Димитър Петков”, както и на предгаровия площад „Ротонда” в София всяка вечер площите ще бъдат измивани, като по-силна предпазна мярка срещу коронавируса.

Бум на храните с витамин С

Цените на портокаловия сок рязко нагоре

Бум на храните с витамин С

Фючърсите на портокаловия сок се вдигнаха рязко с повече от 20 процента този месец, след като потребителите започнаха да търсят здравословни продукти по време на пандемията от коронавирус, съобщи Би Би Си.