ЮНЕСКО предлага Охридското езеро да се включи в списъка на застрашеното наследство

ЮНЕСКО предлага Охридското езеро да се включи в списъка на застрашеното наследство

ЮНЕСКО официално предложи районът около Охридското езеро в Северна Македония и в Албания да бъде включен в списъка на наследството в риск, съобщи албанският информационен сайт Екзит.

В момента в списъка има 53 обекта. Ако бъде включено в него, Охридското езеро ще бъде четвъртият застрашен обект на европейския континент. Останалите три са историческият център на Виена, пристанището на Ливърпул и средновековните паметници в Косово.
ЮНЕСКО определя Охридското езеро като "великолепен природен феномен" и убежище за голям брой ендемични представители на флората и фауната. Някои от тях датират от Терциера, т.е. отпреди 66 милиона години.
Край езерото е и един от най-старите славянски манастири, повече от 800 византийски икони от 11 - 14 век и различни останки от праисторически селища. Църквата на полуостров Лин датира от средата на 6 век.
Районът обаче е в риск от доста време насам. През януари ЮНЕСКО обяви стария град на Охрид за застрашен след 18 месеца предупреждения. Според организацията Северна Македония е направила недостатъчно за решаване на различни проблеми, докато същевременно са се появили и нови заплахи.
Сред рисковите фактори са безконтролно строителство, липса на мерки срещу незаконното строителство и разрушаването на природата и екосистемата. Към списъка ЮНЕСКО допълва и липсата на съзнание на местните жители и на властите за нуждата от съхраняване на наследството и природните дадености на района.

ЮНЕСКО освен това иска от Северна Македония и Албания да се координират помежду си за укрепване на правната защита на зоната. Това включва решаване на проблемите с отпадните води, въвеждане на мораториум върху крайбрежните и градските строителни проекти, създаване на регистър на незаконните строежи и разрушаване на онези от тях, които застрашават защитената зона.
Предложението за включване на Охридското езеро в списъка на наследството в риск ще бъде разгледано на заседанието на Комитета по световното наследство в Китай между 16 и 31 юли.
Комитетът ще разгледа и ситуацията в албанския град Гирокастер, който също е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Там изграждането на паркинг и нов път застрашават стария град.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.