Приключи умъртвяването по хуманен начин на 40-те хиляди животни в свинекомплекса в русенското село Бръшлен. Това съобщи пред „Монитор“ собственикът му Димитър Димитров.

Индустриалната ферма е най-голямата и една от трите засегнати от болестта Африканска чума по свинете в Русенска област. „Започваме дезинфекция на помещенията, ще разглобим болт по болт и ще напръскаме. Работниците ще задържим засега и ще им плащаме заплати, докато това е възможно. Всичко това ще свършим, но никой не пише за трагедията ни, никой не пише как сме умъртвили 7000 прасенца на възраст от един до 20 дни и 3000 бременни свине майки“, каза Димитров.

Той обясни, че още е твърде рано да отговори на въпроса кога ще се възобнови дейността на свинекомплекса.

В индустриалната ферма в село Голямо Враново са умъртвени по хуманен начин над 2000 контактни животни в сектора за угояване, в който бяха открити положителни проби, взети от умрели свине. В останалите производствени единици не е започнало унищожаването на прасетата, тъй като ръководството на комплекса е пуснало искане до БАБХ да се запазят здравите животни.

„Все още очакваме отговор“, поясни изпълнителният директор на свинекомплекса Вихрен Димитров. Преди да се установи огнище на чумата в обекта се отглеждаха общо 30 000 животни.

Приключило е умъртвяването на 17-те хиляди животни в първата засегната ферма – в село Николово. В четвъртия голям свинекомплекс в областта – в село Юделник, резултатите от пробите са отрицателни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Офертите за продажба на зърното продължават леко нагоре

Офертите за продажба на зърно продължават постепенно да се покачват, съобщиха за „Монитор“ от Софийската стокова борса (ССБ). В понеделник продавачите искаха за хлебна пшеница от 380 до 400 лв. за тон без ДДС, като в началото на кампанията те бяха 290 лв., а за фуражната между 310 и 340 лв., за маслодайния слънчоглед предложенията са в границите от 620 до 680 лв./т. Няма обаче оферти от купувачи.

БГ олио от орехи - хит на най-голямото агроизложение в света

Олио от орехи, произведено от българска фирма стана един от хитовете на започналото тези дни най-голямо агроизложение в света - „Зелена седмица 2020“ в Берлин. Фирмата, която добива растителното масло, е наследила умението от френски ветеран в бранша.

В личното стопанство до 3 прасета, 2 говеда и 100 пилета

В личните стопанства на физически лица ще могат да се гледат до 3 прасета, различни от свине майки и некастрирани нерези, 2 едри преживни животни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 дребни преживни с приплодите им до 9-месечна възраст, два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст, 10 възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо, 50 възрастни птици независимо от вида и 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида. Това е записано в новите изисквания за по-висока биосигурност на такива обекти.