0

У чени от университета на Турку, Финландия, откриха способност на мозъка да сигнализира за бъдещо затлъстяване още преди развитието му, съобщава сайтът на учебното заведение.

Учени от университета на Турку, Финландия, откриха способност на мозъка да сигнализира за бъдещо затлъстяване още преди развитието му, съобщава сайтът на учебното заведение.

Проблемът с наднорменото тегло засяга 36,2 процента от населението на САЩ, 20 процента - на Русия, и съответно 3,9 процента и 4,3 процента на Индия и Япония. Хората страдат от затлъстяване, независимо от възраст, пол и генетично предразположение.
С развитието на хронично затлъстяване клетките губят чувствителността си към инсулина, в резултат на което хората стават по-предразположени към диабет и други заболявания.


За целите на изследването са били избрани 41 души, които не са били с наднормено тегло. Изследваните лица обаче са били предразположени към развитие на затлъстяване - техни близки са страдали от него или от диабет тип 2.
Резултатите от изследването показват, че генетичното предразположение нарушава невронните връзки в мозъка, контролиращи апетита - нещо, което може да се установи още преди развитието на затлъстяване.
Откритието може да допринесе за профилактика на наднорменото тегло и съпътстващите го здравословни проблеми.