Умението да си гъвкав или да се впишеш в новото нормално

Умението да си гъвкав или да се впишеш в новото нормално

Пандемията преобърна живота ни. Навици, интереси, начин на работа. Преди знаехме просто, че трябва да повишаваме квалификацията си, за да сме конкурентноспособни на пазара на труда. Е, наложиха ни се да вършим и други неща. Научихме се да работим от вкъщи, защото светът вече е онлайн. По време на пандемията пазарувахме дрехи онлайн, поръчвахме си храна онлайн. С бавни стъпки вече животът ни започва да се нормализира.

Някои се върнаха присъствено в офиса, други остават да работят у дома, на ротации. Оказва се обаче, че има шефове, които предпочитат да тестват служителите си всяка седмица, вместо да ги изпратят да работят дистанционно. За тях било по-рентабилно от финансова гледна точка. Така вместо да проявиш добри мениджърски умения, за да ръководиш екипа си от разстояние, му налагаш дори глоби, ако не се яви на антигенен тест.

Всъщност начинът на работа по време на пандемия е решение и отговорност на работодателите. Те решават как да организират служителите си. Всичко е въпрос на мотивация. Ако успееш да ги мотивираш, ще постигнеш отлични резултати и от разстояние. Защото когато един служител е съвестен и работи, той ще го прави независимо дали е в офиса или не. А дали хоум офисът е новото нормално, е въпрос на лична преценка. Все още се водят дискусии по въпроса.

Факт е, че кадърните кадри са богатство и са кът. Затова и трябва да се пазят и мотивират. Но професионалиста си личи и по умението да бъде гъвкав. Не случайно във века на технологиите това се смята за един от основните признаци на интелигентност-да можеш да лавираш. Защото живеем в интересни времена и вече ни се налага да бъдем продуктивни от всяка една точка. И това не бива да е свързано с каквито и да е санкции и ограничения. Защото бизнесът ще има нужда все повече и повече от качествени кадри.

Помните ли как непрекъснато говорехме за „Изгубеното поколение“. Това на младежите, които нито учат, нито искат да работят. А последиците от това ще се огромни дори във финансово отношение. Икономиките губят милиарди, но това е пагубно и за образователните системи по целия свят. Сега прогнозите са още по-мрачни и се очаква „плодовете“ от случващото се да не са никак добри. А това ще се отрази върху всяка една сфера в живота ни. И ако бизнесът иска да привлече кадърни хора, трябва доста да инвестира в това. И то не само финансово, но и в мотивацията им. Защото тогава те ще бъдат един отбор и екип, а не врагове. Отмина времето на пословичната поговорка „Те ни лъжат, че ни плащат, а ние-че работим“!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.