Лошото време и силните ветрове направиха невъзможен риболова през септември, оплакаха се рибари пред „Монитор“.

Големите вълни и бурното море прогониха рибата, а влизането във водата е немислимо. „Много трудно се работи, времето е лошо, водата мътна и като цяло няма риба“, обясни шефът на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ във Варна Емил Милев - Лаврака. По негови думи сега е сезонът на сафрида и барбуна, а уловът е много нисък. Миналата година от 20 юли до септември се вадел по 1 тон сафрид на кораб. Сега само един кораб има 8 - 10 проби, а

уловът не надвишава 100 килограма

като по-често стига 50 - 80 кг. „Това е толкова малко, че не можем дори да си платим горивото“, коментира Милев. Мнението на рибарите е, че причина за това е ветровитото време и все още топлата вода, която е 24 градуса. Според шефа на варненското сдружение за успешен улов трябват поне няколко последователни хубави дни, в които вълнението да се успокои и водата да се избистри, за да станат видими пасажите.

В добруджанското море положението е подобно. „Уловът е слаб заради силните северни и североизточни ветрове“, каза експертът Виктор Лучиянов. Според него в момента се е получил т.нар. августовски мелтем, който продължава и през септември и прави невъзможно влизането в морето от 40 дни насам. В случай на добри условия обаче рибарите вадят големи количества сафрид. Килограм от вкусната риба струва 10 лв., което е висока цена, наложена заради невъзможността за промишлен риболов. Обикновено цената му върви по 6 - 7 лв. Същото се отнася и за чернокопа, който се продава за 15 лв., а при повишаване на количеството на улова струва до 7 лв. Цената на килограм лефер е твърда - 30 лв. за кг.

Българите консумираме по 5 - 7 кг риба на година

смята Милев. Това ни нарежда на едно от последните места в Европа по консумация на морски деликатеси. Морският вълк признава, че по тази причина голяма част от улова на „Черноморски изгрев“ се изнася в чужбина, където има търсене и добри цени. У нас българинът обича да се храни с качествена риба, дори да е по-скъпа. Голям интерес има към барбуна, който на рибната борса във Варна върви по 6 лв. за 1 кг, а сафридът се харчи според големината му от 10 до 14 лв. „В морето има изобилие от дребна риба“, казва още Емил Милев, като отбелязва, че за хамсията например няма пазар и не си струва усилията. В Добруджанско положението е малко по-различно. Там хората избират по-евтините видове. В магазините пък масово се предлага сафрид на ниска цена, но той е внос от Гърция. "В Гърция никой не яде сафрид, той се изнася за България. Вкусовите му качества са ниски, няма такова количество омега-мазнини, както българския сафрид", коментира Лучиянов. При добра метеорологична обстановка рибарите очакват добър улов на лефер, сафрид, чернокоп и паламуд.

По темата: риболов улов
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До края на работния ден се подават исканията за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия, припомня Investor.bg. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева.

Ръст на желаещите да продават гори на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от земеделското министерство две седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас.

Танева: До края на годината животновъдите ще получат всички плащания

До края на годината животновъдите ще получат всички плащания, обеща министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Сливен. Парите тръгват към селскостопанските производители от следващата седмица.