Уловът на риба намаля десет пъти

Уловът на риба намаля десет пъти

Ядем до 7 кг морски деликатеси всяка година

Лошото време и силните ветрове направиха невъзможен риболова през септември, оплакаха се рибари пред „Монитор“.

Големите вълни и бурното море прогониха рибата, а влизането във водата е немислимо. „Много трудно се работи, времето е лошо, водата мътна и като цяло няма риба“, обясни шефът на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ във Варна Емил Милев - Лаврака. По негови думи сега е сезонът на сафрида и барбуна, а уловът е много нисък. Миналата година от 20 юли до септември се вадел по 1 тон сафрид на кораб. Сега само един кораб има 8 - 10 проби, а

уловът не надвишава 100 килограма

като по-често стига 50 - 80 кг. „Това е толкова малко, че не можем дори да си платим горивото“, коментира Милев. Мнението на рибарите е, че причина за това е ветровитото време и все още топлата вода, която е 24 градуса. Според шефа на варненското сдружение за успешен улов трябват поне няколко последователни хубави дни, в които вълнението да се успокои и водата да се избистри, за да станат видими пасажите.

В добруджанското море положението е подобно. „Уловът е слаб заради силните северни и североизточни ветрове“, каза експертът Виктор Лучиянов. Според него в момента се е получил т.нар. августовски мелтем, който продължава и през септември и прави невъзможно влизането в морето от 40 дни насам. В случай на добри условия обаче рибарите вадят големи количества сафрид. Килограм от вкусната риба струва 10 лв., което е висока цена, наложена заради невъзможността за промишлен риболов. Обикновено цената му върви по 6 - 7 лв. Същото се отнася и за чернокопа, който се продава за 15 лв., а при повишаване на количеството на улова струва до 7 лв. Цената на килограм лефер е твърда - 30 лв. за кг.

Българите консумираме по 5 - 7 кг риба на година

смята Милев. Това ни нарежда на едно от последните места в Европа по консумация на морски деликатеси. Морският вълк признава, че по тази причина голяма част от улова на „Черноморски изгрев“ се изнася в чужбина, където има търсене и добри цени. У нас българинът обича да се храни с качествена риба, дори да е по-скъпа. Голям интерес има към барбуна, който на рибната борса във Варна върви по 6 лв. за 1 кг, а сафридът се харчи според големината му от 10 до 14 лв. „В морето има изобилие от дребна риба“, казва още Емил Милев, като отбелязва, че за хамсията например няма пазар и не си струва усилията. В Добруджанско положението е малко по-различно. Там хората избират по-евтините видове. В магазините пък масово се предлага сафрид на ниска цена, но той е внос от Гърция. "В Гърция никой не яде сафрид, той се изнася за България. Вкусовите му качества са ниски, няма такова количество омега-мазнини, както българския сафрид", коментира Лучиянов. При добра метеорологична обстановка рибарите очакват добър улов на лефер, сафрид, чернокоп и паламуд.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.