Уличиха нови двама руски  дипломати в шпионаж (ОБЗОР)
5

Уличиха нови двама руски дипломати в шпионаж (ОБЗОР)

Събирали информация за изборите у нас и енергийната система на страната

Шпионският скандал, който се развихри у нас през есента на миналата година започна да се разраства. Нови двама руски дипломати, пребиваващи на територията на България, са били уличени в шпионаж и изнасяне на държавна тайна, този път във връзка с изборите и енергетиката, стана ясно от съобщение на прокуратурата.

 

Става дума за един от първите секретари в консулския отдел на руското посолство в София и служител в търговското представителство на Руската федерация, които са събирали разузнавателна информация в България. Тъй като

двамата имат дипломатически имунитет

и разследването срещу тях за момента не може да продължи, главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните доказателствата по двата случая.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България - за това, че две лица - чуждестранни граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация, се казва в съобщение на прокуратурата.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

При другото досъдебно производство е установено, че от октомври 2018 г. до настоящия момент руски гражданин е

събирал разузнавателна информация,

включително такава, представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която впоследствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени на основание, че "деецът е лице с имунитет", обясняват от прокуратурата.

Припомняме, че през октомври м.г. друг от първите секретари в руското консулство у нас бе уличен в шпионаж. По данни на прокуратурата от септември 2018 г. в продължение на близо година той е осъществявал разузнавателна дейност, като е

провеждал регулярни конспиративни срещи

с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги.

По-рано през септември пък председателят на Националното движение "Русофили" Николай Малинов стана обвиняем по член 105, ал. 1 от Наказателния кодекс - "Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години". От разпространени от държавното обвинение данни по делото стана ясно, че Малинов е съдействал за опити за вмешателство в българската вътрешна политика и е докладвал за ситуацията у нас в интерес на две организации са със седалище Руската Федерация: "Двуглав орел" и РИСИ. Ментори на планът са били

руският олигарх Константин Малофеев и бившият генерал от ГРУ Леонид Решетников,

на които беше наложена десетгодишна забрана да влизат в страната. За реализирането на идеята им за преобръщане на геополитическата ориентация на България от прозападна в сателитна на Москва пък аверът на Малинов – банкерът-беглец Цветан Василев прехвърлил на руските си ментори активи за 500 млн. евро, финансирани от КТБ.

МВнР: Ще бъдат обявени

за персона нон грата

Писмото от главния прокурор с информация за двама граждани, които са със статут, че са извършили шпионаж на територията на нашата страна, беше получено днес в Министерството на външните работи, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Веднага е разпределена на компетентната дирекция, мисля че информацията е вече публична. Ще предприемем действия, при които сме длъжни, а именно обявяване на персона нон грата. В рамките на днешния ден ще бъде извикан посланикът на Русия“, добави още външният министър.

„Днес директорите ще говорят с посланика. Това е втори казус. МВнР беше информирано днес от прокуратурата. В момента се разглеждат от екипите в министерството в рамките на днешния ден ще има разговор с посланика в министерството“, каза още Захариева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.