Укрепват свлачище в Качулка с 400 хил. лв.

Укрепват свлачище в Качулка с 400 хил. лв.

Договор за укрепване на свлачище в селище Качулка, община Сливен на стойност 400 хил. лв. подписаха министрите на околната среда и водите Нено Димов и на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Това съобщиха от екоминистерството.

Средствата са осигурени от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." Геозащитните мерки, които трябва да бъдат предприети, заради активно свлачище се намират на територията на "Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище Качулка". Проектът ще осигури извършване на мониторингови наблюдения за оценка на състоянието и динамиката на геодинамичните процеси и изготвяне на прогнозни тенденции за развитие на свлачищните процеси. С изпълнението на мерките се цели повишаване на защитата на 750 жители. Проектът трябва да приключи в срок от 24 месеца.

Подписан е и договор за предприемане на превантивни дейности във всички регистрирани свлачищни райони, като предвидените средства са над 2.5 млн. лв. Договорът предвижда изграждане на контролно-измервателни системи /КИС/ за изпълнение на превантивни дейности, свързани с опазване живота и здравето на хората в свлачищните райони. У нас има регистрирани 26 свлачища в 20 населени места, които са на територията на 16 общини в 12 области. С изпълнението на проекта ще се предотврати рискът от свлачищни процеси за над 4000 жители в общините Стражица, Тетевен, Котел, Златарица, Брегово, Лом, Плевен, Кърджали, Оряхово, Габрово, Лясковец, Долни Чифлик, Варна, Несебър, Гулянци и Бобов дол, съобщават от МОСВ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.