Свлачища в района на Оряхово ще бъдат укрепени със 1.67 млн. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“. С предприемането на геозащитни мерки в четири свлачищни района се цели опазване живота и здравето на населението, инфраструктурата и околната среда, съобщават от екоминистерството.

Очаква се 5000 жители да бъдат защитени след изпълнението на превантивните мерки. В проекта за свлачището в местността „Зелена бара” е предвидено изграждане на контролно-измервателни системи чрез опорна мрежа за геодезическо наблюдение на деформациите на свлачищните участъци. Целта е да се въздейства върху водонасищането на земната основа и да се предприемат действия за въздействие върху снижението на хидростатичния напор на подземните води.

Вторият проект е за превенция на риска от три свлачища в община Оряхово – в с. Остров, десния склон на р. Дунав („Болнично дере“) и главния свлачищен отстъп над „Централно дере“ в града. Проектът предвижда укрепителни конструкции, както и почистване, ремонт и доизграждане на отводнителни съоръжения.

Срокът за изпълнение на двата проекта е 24 месеца. Междувременно Нено Димов подписа и договор за изграждане на инсталации за преработка на отпадъците с общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня. Предвижда се изграждане на инсталация за предварително третиране на смесените битови отпадъци с капацитет 14 342 тона годишно и инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, с капацитет 4173 тона годишно. Съоръженията ще обслужват близо 52 000 жители. Проектът е на стойност 11,3 млн. лв., като по оперативната програма се осигуряват над 7,7 млн. лв. Срокът за приключване на дейностите е 24 месеца.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокуратурата подхвана и ТЕЦ „Бобов дол“ заради горене на опасни отпадъци

Под ръководството на Районна прокуратура-Дупница, се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 353в, ал.1 от Наказателния кодекс. На 16.01.2020 г. по сигнал на ТД „Национална сигурност“ и икономическа полиция при ОД МВР на гр. Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горене на същите без комплексно разрешително от РИОСВ-Перник в ТЕЦ "Бобов дол".

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

От разпит в прокуратурата лъсна: Изчезнал водомерът на язовир „Студена“

Ревизоро на среща в Перник, в събота Борисов събира пак министрите за водната криза

Водомерът, който отчита колко вода излиза от язовир „Студена“, е изчезнал. Това става ясно от разпит на шефката на отдел „Управление на риска от наводнения“ при МОСВ Мая Дряновска.

Държавата похарчила 20 млн. лв. за рейнджърите ни зад граница през 2019 г.

Финансовите средства за участие на български военнослужещи в мисии и операции зад граница съвсем не са милиард, а 20 932 400 лева за 2019 г. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарния контрол в НС.