Укрепиха локалното свлачище в квартал

Укрепиха локалното свлачище в квартал "Сарафово"

До края на седмицата започва работата на приемателната комисия за въвеждане в експлоатация на изградените укрепителни съоръжения на локално свлачище в местността Ъгъла на бургаския квартал „Сарафово“. Предстои и издаването на акт 16 за обекта. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков, който провери на място строителството. В инспекцията се включи и директорът на Областно пътно управление – Бургас инж. Митко Порязов, съобщиха от ведомството. 

Свлачището се активира в началото на 2018 г. след продължителни интензивни валежи по склона между пилотната конструкция и главния свлачищен отстъп на свлачище "Сарафово". Укрепването му започна в края на 2020 г., като

са вложени малко над 2,3 млн. лв.

Изградени са масивна защитна стена от габиони, отводнителна система, контролно-измервателни системи, дренажи и др. Местност Ъгъла обхваща територията, разположена между Атанасовското езеро и Черно море, от солниците до пътя Варна - Бургас и рибарското пристанище.

В началото на годината завършиха строителството и укрепването на цялата свлачищна зона в квартала, която бе от най-активните по Черноморското крайбрежие.  В района са изградени брегоукрепително съоръжение (дамба) с дължина 1430 м, пилотни конструкции с дължина 1261 м, дренажни ребра за отводняване на територията както и 2000 м канавки за отвеждане на водните количества. Реализирани са  и паркоустройствени мероприятия, като е озеленена е територия с площ 36 декара, в която са изградени мрежи от алеи с дължина 1340 м. С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения се предотвратява развитието на свлачищните процеси в територията. 

Крайбрежният участък с дължина 1,5 км вече е укрепен, озеленен и благоустроен, което ще доведе до развитие на туризма в района. Направена е връзка между двата етапа, а също и връзка на квартал „Сарафово“ с Бургаските солници и плаж „Сарафово – юг“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.