Украинци и молдовци ни събират реколтата

Украинци и молдовци ни събират реколтата

Само 92 работници са получили разрешение за сезонна работа у нас в селското стопанство към 7 октомври тази година, сочат данни на Агенцията по заетостта, предоставени специално на „Телеграф“.

За наемане на сезонни работници от трети страни, извън ЕС, са подадени 31 декларации от работодатели. Най-много са били работниците от Украйна – 75, следват Молдова – 13, Северна Македония – двама и от Грузия и Турция по един.

Сравнение

През миналата година реколтата у нас са прибирали много повече чужди граждани - 388. Данните са цялата 2020-а като те сочат, че сезонните работници от Украйна са наброявали 305. Молдовците са били 53-а, грузинците – 18. От Киргизстан в помощ на родните стопани са пристигнали десет души, от Туркменистан – двама, а от Турция – един.

Междувременно, от Главна инспекция по труда съобщиха, че са извършили над 400 броя проверки на земеделски стопани в периода 20-24 септември в 17 области на страната, където се отглеждат предимно сезонни насаждения.

Проверките били организирани в рисков по отношение на недекларирания труд период, когато се наемат голям брой работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. В проверените земеделски стопанства са установени да полагат труд 2400 наети лица, включително и граждани на трети държави. Случаите на работа без трудов договор са седем. Не са установени чужди граждани без достъп до пазара на труда у нас. По отношение на безопасността на труда не са констатирани сериозни нарушения. Установени са единични случаи, в които на работещите не са осигурени предпазни средства и не са проведени инструктажи по здраве и безопасност при работа.

Образци

Образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да бъдат заявени онлайн по всяко време, дори извън работното за администрацията, през специално създадената за това система, припомнят от ГИТ. Системата е разработена с функционалности, които максимално да облекчат администрирането на еднодневните договори. Веднъж въведени, данните на нает работник се генерират автоматично във всеки нов договор, сключен с него. Калкулатор изчислява каква нетна сума се дължи на работника, след приспадане на данъците и осигуровките за негова сметка, както и колко броя образци може да получи земеделският стопанин срещу сумата на авансово заплатените осигурителни вноски.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.