Южен вирус заплашва зеленчука
2

Прониква със семена и разсад

Южен вирус заплашва зеленчука

Не е ясно какви площи е заел, защото не се контролира

Южният доматен вирус (Solanum lycopersicum) заплашва да съсипе реколти със зеленчука в Европа.

Такъв извод прави PIORiN в свой доклад относно новите фитосанитарни заплахи за Полша, съобщават Агр.бг.
Патоген
Южният вирус представлява доматен патоген, който се среща в Северна Америка (Канада, Мексико), Азия (Бангладеш, Китай, Южна Корея) и някои европейски страни (Франция, Испания, включително Канарските острова, Великобритания, Италия и отскоро (2019) Германия), пишат експертите. Те се позовават на собствени проучвания, според които в Долна Саксония, Германия, при отглеждането на домати в оранжерии се наблюдават симптоми по листата във вид на хлоротични петна и пожълтяване. В Италия симптомите са изразят във вид на обезцветяване на хлоротичния плод, понякога покривайки цялата му повърхност.
Тъмни петна
Ако растенията са били поразени едновременно от други вируси, такива като вирус с мозайки Пепино (PepMV) и Ипсилон вироза (PVY), регистрирани в Полша, върху плодовете на домата се наблюдават тъмни петна, които с времето се превръщат в некроза.
Понастоящем в страните от Европейския съюз този вирус не подлежи на задължителен контрол.
Разпространението на вируса става преимуществено със семена или с разсад. По този начин той може да проникне в различни страни.
Негодна
Смята се, че Южният доматен вирус може да е по-разпространен, отколкото се смята в момента. Често се наблюдава едновременно с други симптоми на заболявания по растенията.
Проявата му води до понижаване на качеството на продукцията и я прави негодна за продажба.
Според доклада на PIORiN, необходими са допълнителни изследвания, за да се определи дали вирусът е способен да нанесе икономически загуби на производителите на домати в Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.